Umíte správně obracet maso na steak?

Správně by se steak měl obracet pouze jednou. Průběžné obracení ze strany na stranu je zbytečné. Nedá se říct, jestli nám obracením maso ztvrdne, nebo ne. Každopádně častějším obracením steak nezlepšíme.

Steak obracíme ve chvíli, když už je na jedné straně masa kůrčička. Většinou maso připravujeme tři minuty z jedné a tři z druhé strany. Záleží ale také na gramáži a výšce masa. Opečené maso můžeme následně dát do trouby rozehřáté na 180 °C dojít na čtyři až pět minut. Takto připravený steak přikryjeme alobalem a necháme odpočinout na deset minut. Teprve potom ho podáváme. Odpočívá proto, že šťáva ze středu pečeného masa se krásně rozprostře do krajů a steak je šťavnatější.

autor: Pavel Pospíšil