Unikátní melounové pole najdete v Lednici. Hýří barvami a druhy

Meloun vodní je tykvovitá plodová zelenina, přesto se o něm mluví jako o ovoci. Asi proto, že tak sladce chutná. Věděli to už staří Řekové. Slovo meloun totiž pochází z řečtiny a znamená velké jablko. Pěstování melounů je výsadou teplých krajů, u nás ale najdete středoevropský unikát. V Lednici mají pole se sto padesáti druhy.

Melouny v Lednici vysázel student Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Václav Kozák. A jeho studijní práce se vyplatila. Díky letošnímu teplému počasí sklízel první plody už na začátku srpna a odměnou mu byla jejich sladká chuť.

Melounová historie

Kulturní forma vodního melounu se objevila už asi tisíc let před naším letopočtem, a to ve Středomoří. Jeho předchůdci ale pravděpodobně pochází z tropické Afriky. O jeho původu se však stále vedou spory. Už od 16. století se melouny pěstovaly na území dnešního jižního Slovenska a Maďarska. Dnes je to zelenina, kterou najdeme v teplých pásmech všech světadílů.

Světle zelený druh melounu s tmavým žíháním

Jen v Evropské unii je registrováno asi 380 odrůd melounu vodního. V České republice je k dostání osivo asi 10 odrůd, jinak se s ním čile obchoduje na internetu a dá se sehnat nejčastěji z Ruska nebo z USA. Každý druh má jinou chuť. Melouny se mohou degustovat jako víno.

Který druh melounu si vybrat

Druhy melounů

Melouny jsou kulovitého až oválného tvaru a z botanického hlediska se jedná o bobule. Slupka je zelená, většinou žíhaná, ale někdy jen jednobarevná. Vyskytují se také vodní melouny s béžovou nebo jinou slupkou, ale ty jsou méně časté.

Dužina melounů má nejčastěji různé odstíny červené barvy, ale dnes nejsou výjimkou i melouny se žlutou či oranžovou dužinou.

Největší meloun na světě

Meloun rekordman prý vážil údajně 122 kilogramů. V České republice melouny dorůstají do velikosti až 15 kg, ale nejběžnější hmotnost melounů vypěstovaných na českých zahrádkách se pohybuje okolo 5 kg. Protože mají melouny tuhou slupku, dají se skladovat i 2-3 měsíce po sklizni nejlépe při teplotě 5 °C a relativní vzdušné vlhkosti 85-90 %. Ovšem po celou dobu skladování melouny zrají. Svoji chuť si ponechají 2-3 týdny. Poté se chuťové vlastnosti pomalu mění.

Skryté melouny čekají na poli na odhalení

Plody obsahují 90-95 % vody a 3-5 % cukrů. Melouny jsou velmi zdravé, protože obsahují mnoho vitamínů a stopových prvků. Navíc jsou nízkokalorické, proto se používají k redukční dietě. 100 g dužiny obsahuje pouze 15-20 kcal. Melounové diety jsou stále populárnější.

Melounové výrobky

V Rusku se mladé plody nakládají jako okurky. V Orientu se dužina suší na slunci. Ze zralých semen se lisuje dobrý jedlý olej, nebo se semena mohou upražit a pak účinkují proti střevním parazitům. Z dobře vyzrálých plodů se dá také destilací zkvašené šťávy připravit melounová pálenka. Zajímavostí jsou hranaté melouny. Vytvářejí se tak, že se malé rostoucí plody vloží do skleněné hranaté nádoby. Takto plody převezmou tvar nádoby.

Melouny jsou vysázeny na netkané černé textilii

Proč se české melouny nedostanou do obchodů?

Důvodem je hlavně to, že dozrávají později, než v teplejších krajích a lidé se po osvěžujících melounech shánějí na začátku léta, méně už na jeho konci. Dalším důvodem je i to, že se u nás daří melounům, které mají tenkou slupku. Takový druh by nesnesl hrubší zacházení při převozu do obchodů a brzy by se zkazil. Ale vypěstovat si český meloun na zahradě určitě stojí alespoň za pokus. Naroubované mladé rostliny se dají zakoupit v českých zahradnictvích. A o své zkušenosti se můžete podělit s ostatními melounáři, kteří se sdružují do tzv. Středoevropské melounové ligy.

Vstup na melounové pole
autor: jsl