Uvařte si králíka na dijonské hořčici. Zaboduje určitě i u vás doma

U farmářů i v běžných řeznictvích už v současnosti seženete bez problémů králíka, nic proto nebrání připravit si ušáka v duchu svíčkové s francouzským nádechem. O jednoduchý recept se podělil šéfkuchař olomoucké Moravské restaurace Zdeněk Hradecký.

Králík na dijonské hořčici

králičí kýta
10 dkg čerstvé slaniny
2 šalotky
2 stroužky česneku
snítka rozmarýnu
dijonská hořčice
1 dcl bílého vína
smetana ke šlehání dle chuti
ořech másla
olej
sůl
pepř
vývar

Postup:

Maso očistíme a nožem uděláme u kosti otvory, do kterých vložíme kousky slaniny.

Na rozpálené pánvičce nebo v kastrolu s olejem si dosklovata orestujeme nahrubo nakrájenou šalotku, rozmarýn a česnek

Na rozpálené pánvičce nebo v kastrolu s olejem si dosklovata orestujeme nahrubo nakrájenou šalotku, rozmarýn a česnek. Po orestování přidáme dijonskou hořčici a zastříkneme bílým vínem.

Přidáme našpikované maso, podlijeme vývarem a dusíme přibližně 90 minut do měkka. V průběhu přípravy maso podléváme, aby nezůstalo suché.

Hotového maso vyndáme, přidáme smetanu, máslo a dochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat ještě také dijonskou hořčici. Omáčku provaříme a na závěr propasírujeme přes cedník, aby byla hladká a jemná. Podáváme s bramborem.

Čtěte také

Moravská restaurace

Restaurace vznikla v roce 1996 rekonstrukcí objektu, kde se nacházel Merkur Gril. Nový majitel Zdeněk Matěj se rozhodl zúročit své mnohaleté zkušenosti z pohostinství v Praze i ve Vídni. Vybudoval podnik v rustikálním stylu, kde se v hojné míře používá dřevo a veškeré dřevěné doplňky jsou ručně vyřezávané. Podává se tu tradiční moravská kuchyně a potěší i číšníkem nabídnutý a zavázaný ubrousek kolem krku při konzumaci polévky.