V Českém Krumlově se vyrábí karamel se zlatými šupinkami

Každý, kdo někdy zkoušel zkaramelizovat cukr, dobře ví, jak tenká je hranice mezi úspěchem a propadákem. Rozhodují sekundy. A na této hraně úspěšně balancují Kalkušovi z Českého Krumlova. Původně si dělali sladké karamelové sirupy jen pro sebe a své kamarády. Jenže „karamelových kamarádů“ stále přibývalo, takže se Kalkušovi rozhodli, že se vařením karamelu zkusí živit.

A daří se jim. Odběratelů i ocenění stále přibývá. Václav Kalkuš ukazuje ty nejcennější diplomy a plakety, které má vyrovnány na okenním parapetu. Ocenění „Česká chuťovka“ získali za kávový karamel. Hned vedle je cena Regionální potravina a úplně vpravo je vítězná cena ze soutěže „Rozjezdy roku“. Tento muž, který už pod logem rodinné firmy Karamelový sen uvařil dvě tuny cukru, neskrývá svou hrdost.

Záleží na cukru

Cukr k výrobě

Svůj karamel Kalkušovi vyrábí z klasického bílého řepného cukru. Melasa, která je v ostatních cukrech – třtinovém nebo nerafinovaném hnědém, totiž podle jejich zkušeností výrobu zbytečně komplikuje.

Karamelové příchutě

Jako každý výrobce i tento experimentuje s příchutěmi. Zkoušeli kakao, grapefruit, chilli, sůl, zázvor nebo vánoční koření. Na trhu se dobře ujal karamel s kávovou příchutí a potom karamel zlatý.

Zlatý karamel

Ten je právě vyprodaný, chybí totiž zlato, Ale další o ryzosti 22 karátů už je na cestě. Se zlatem se Kalkušovi nechali inspirovat od výrobců šumivého vína, Baylieys nebo třeba marmelád. Experimentují s velikostí šupinek i ryzostí. Na chuť ani trvanlivost to vliv nemá, je to o vzhledu. Lahve s třpytivým zlatem lákají návštěvníky trhů, kam jezdí prodávat.

Sladká historie

Karamel údajně vznikl náhodou. Říká se, že kdysi jedné hospodyni spadla do pytle s cukrem svíčka. Kalkušovi se ale na karamelovou cestu vydali záměrně. Irena Kalkušová je totiž přesvědčená, že je zdravější: „Zdravou výživou se zabývám už 20 let a můžu říct, že se nám karamel osvědčil.“ Díky karamelizaci se cukry štěpí na ty lépe stravitelnější jednoduché, které podle Ireny Kalkušové používají i sportovci v iontových nápojích.

autor: pek