Vegetariánský burger. Zeleninovou verzi se sýrem si oblíbí i masožravci

Ve světě burgerů jsou jedním ze současných trendů bezmasé varianty. Recept na vegetariánskou dobrotu se sýrem halloumi a špenátovou plackou prozradil Lukáš Uher. Zkušený kuchař působí v restauraci s pivovarem Monopol v Teplicích, kde dohlíží na kuchyň a cvičí mladé gastronomické naděje.

Vegetariánský burger se sýrem halloumi

sladší bulka na burgery
trochu másla na potření bulky
200 g sýra halloumi (kombinace ovčího a kravského sýra) – určen ke grilování
400 g listového špenátu (může být mražený)
100 g hrášku
1 vejce
lžíce čisté majonézy
trochu citronové nebo limetkové kůry a šťávy
1 plátek rajčete
2 kolečka červené cibule
1 kyselá okurka
trochu oleje

Postup:

Dopředu si připravíme špenátovou placku spařením mraženého listového špenátu. Až pustí trochu vody, přidáme i hrášek. Po změknutí trochu rozdrtíme a následně přilijeme jedno rozklepnuté a prošlehané vejce.

Ogrilujeme sýr halloumi na sucho na pánvi nebo na grilu z obou stran

Zahustíme nastrouhaným sýrem halloumi. Ten můžeme kvůli chuti nahradit i sýrem gouda nebo navinulým parmezánem.

Až špenátovo-hrášková hmota trochu vystydne, vytvarujeme placku jako na burger (velikosti bulky) a dáme stranou.

Pečivo (bulku) si rozkrojíme na půl. Každou půlku na straně řezu potřeme trochou másla a dáme grilovat na rozpálenou pánev nebo gril. Grilujeme proto, aby se posléze majonéza, kterou budeme potírat bulky, nevpila do pečiva.

Čtěte také

Pak ogrilujeme sýr halloumi na sucho na pánvi nebo na grilu z obou stran. Pokud kupujeme kostku sýra, nakrájíme ho na silnější plátky. Ale můžeme dnes koupit i sýr naplátkovaný na oválky.

Mezi bulky dáme zeleninovou placku, sýr halloumi, plátek rajčete, cibuli a kyselou okurku

Nakonec na pánvi na troše oleje s máslem ogrilujeme připravenou špenátovo-hráškovou placku. Musí se ohřát a trochu chytnout zlatavou barvu.

Pak už stačí jen sestavit burger dohromady. Tedy potřít ogrilované bulky vrstvou majonézy, do které jsme přidali trochu citronové šťávy a kůry. Pak mezi bulky dáme zeleninovou placku, sýr halloumi, plátek rajčete, cibuli a kyselou okurku. Podávat můžeme s hranolky.

Lukáš Uher

Dnes šéfuje restauraci na Větruši v Ústí nad Labem. Pod jeho vedením získala tato restaurace ocenění Nejlepší regionální hotel 2014 a cenu v národní soutěži Gastro Hradec CUP 2013 o Nejlepší soutěžní svíčkovou. Lukáš zároveň dělá odborný dohled nad restaurací s pivovarem a kavárnou Monopol v Teplicích. Jeho mottem je: „Vaření je závislost, která přináší radost.″