Vejce je šišaté bohatství

Na první pohled obyčejné vejce, ale pod skořápkou se ukrývá spousta vitamínů, minerálních látek, bílkovin a dalších prospěšných složek. Symbolu plodnosti a darů naší země je potřeba si vážit. A taky se hodí zjistit, v jakých podmínkách ho slepice snáší.

Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách je firma s více než 40letou tradicí ve výrobě konzumních vajec. Skládá se ze dvou středisek Kosičky a Mlékosrby. Ve středisku v Kosičkách je šest snáškových hal, kde zobe a snáší vejce 155 tisíc slepic. Málokterý návštěvník si uvědomí, že se jedná o nepřetržitý provoz.

Značení vajec

První číslice označuje metodu chovu nosnic:
„1“ – vejce nosnic ve volném výběhu
„2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce)
„3“ – vejce nosnice v klecích
„0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)

Věděli jste, proč se vajíčka musí dávat špičkou dolů? Na tupém konci je vzduchová bublina, kterou vejce „dýchá“ a tím si zachovává svoji kvalitativní nutriční hodnotu po delší dobu.

Kontrola "křapek" - celistvosti skořápek

Ještě před pár lety, bychom možná odpověděli záporně na otázku, zdali jíst, nebo nejíst vejce. Obavy z vysokého obsahu cholesterolu totiž způsobily, že spotřeba vajec ve vyspělých zemích značně klesla. Dnes už víme, že vajíčka bychom rozhodně z našeho jídelníčku neměli vypouštět.

Kromě tolik diskutovaného cholesterolu totiž obsahují i mnoho zdraví prospěšných a ochranných látek. Z vitaminů jsou ve vejcích přítomny téměř všechny (kromě vitaminu C).

Čtěte také

Ve žloutku je vysoký obsah vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E), vitaminu B2 a kyseliny pantotenové. V bílku jsou zastoupeny pouze vitaminy skupiny B (rozpustné ve vodě). Z minerálních látek je nejvíce obsaženo železo, draslík, zinek a fosfor, ze stopových prvků je významný zejména selen.

Bezpečný nákup

Měli bychom mít na paměti, že vejce musí být od výrobce až po prodej uchovávána v suchu, chráněna před sluncem a skladována a přepravována v chladu při nekolísavé teplotě prostředí nejvýše 18 stupňů.

Proto bychom nikdy neměli nakupovat vejce v místech, kde si nejsme jistí správným uskladněním. A místům, kde jsou vajíčka vystavena slunečním paprskům, bychom se měli vyhnout úplně.

Několik dobrých rad na závěr

Čerstvé vejce by mělo po ponoření do osolené vody klesnout na dno. Pokud plave na hladině, má do čerstvosti daleko.

Balírna vajíček

Po nákupu umístěte vejce do chladu (5 až 8 stupňů), vždy špičkou dolů.

Vejce uskladňujte v plastových obalech ve vrchní a střední polici.

Skořápku nikdy neomývejte, pokud se vejce nechystáte ihned spotřebovat. Na skořápce je ochranná vrstva před škodlivými mikroorganismy, umytím se tato vrstva poruší.

autor: Zdeňka Kabourková