Pochoutkový rok7. května  2017 v 10:04  

Vejce je šišaté bohatství

Dopravník vajíček - Foto: Jiřina Mužíková

Dopravník vajíčekFoto: Jiřina Mužíková

Na první pohled obyčejné vejce, ale pod skořápkou se ukrývá spousta vitamínů, minerálních látek, bílkovin a dalších prospěšných složek. Symbolu plodnosti a darů naší země je potřeba si vážit. A taky se hodí zjistit, v jakých podmínkách ho slepice snáší.

Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách je firma s více než 40letou tradicí ve výrobě konzumních vajec. Skládá se ze dvou středisek Kosičky a Mlékosrby. Ve středisku v Kosičkách je šest snáškových hal, kde zobe a snáší vejce 155 tisíc slepic. Málokterý návštěvník si uvědomí, že se jedná o nepřetržitý provoz. 

Značení vajec 

První číslice označuje metodu chovu nosnic:
„1“ – vejce nosnic ve volném výběhu
„2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce)
„3“ – vejce nosnice v klecích
„0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO) 

Kontrola "křapek" - celistvosti skořápek - Foto: Jiřina Mužíková

Kontrola "křapek" - celistvosti skořápekFoto: Jiřina Mužíková

Věděli jste, proč se vajíčka musí dávat špičkou dolů? Na tupém konci je vzduchová bublina, kterou vejce „dýchá“ a tím si zachovává svoji kvalitativní nutriční hodnotu po delší dobu. 

Ještě před pár lety, bychom možná odpověděli záporně na otázku, zdali jíst, nebo nejíst vejce. Obavy z vysokého obsahu cholesterolu totiž způsobily, že spotřeba vajec ve vyspělých zemích značně klesla. Dnes už víme, že vajíčka bychom rozhodně z našeho jídelníčku neměli vypouštět. 

Kromě tolik diskutovaného cholesterolu totiž obsahují i mnoho zdraví prospěšných a ochranných látek. Z vitaminů jsou ve vejcích přítomny téměř všechny (kromě vitaminu C). 

Čtěte také: Jak připravit dopředu ztracená (pošírovaná) vejce

Ve žloutku je vysoký obsah vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E), vitaminu B2 a kyseliny pantotenové. V bílku jsou zastoupeny pouze vitaminy skupiny B (rozpustné ve vodě). Z minerálních látek je nejvíce obsaženo železo, draslík, zinek a fosfor, ze stopových prvků je významný zejména selen. 

Vaříme s rozhlasem

Bezpečný nákup  

Měli bychom mít na paměti, že vejce musí být od výrobce až po prodej uchovávána v suchu, chráněna před sluncem a skladována a přepravována v chladu při nekolísavé teplotě prostředí nejvýše 18 stupňů. 

Proto bychom nikdy neměli nakupovat vejce v místech, kde si nejsme jistí správným uskladněním. A místům, kde jsou vajíčka vystavena slunečním paprskům, bychom se měli vyhnout úplně. 

Několik dobrých rad na závěr  

Balírna vajíček - Foto: Jiřina Mužíková

Balírna vajíčekFoto: Jiřina Mužíková

Čerstvé vejce by mělo po ponoření do osolené vody klesnout na dno. Pokud plave na hladině, má do čerstvosti daleko. 

Po nákupu umístěte vejce do chladu (5 až 8 stupňů), vždy špičkou dolů. 

Vejce uskladňujte v plastových obalech ve vrchní a střední polici. 

Skořápku nikdy neomývejte, pokud se vejce nechystáte ihned spotřebovat. Na skořápce je ochranná vrstva před škodlivými mikroorganismy, umytím se tato vrstva poruší. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace