Vyzkoušejte pecíny s teplými povidly, sladký poklad z Vyšočiny

K chladným dnům se hodí teplé dezerty i sklenka svařeného vína. Výborné jsou pecíny z bramborového těsta. Jsou to placky, které svůj název získaly podle pečení na pecích. Recept miluje i Martin Hašek, majitel a šéfkuchař v hostinci U České koruny v Lipnici nad Sázavou, který je přímým potomkem spisovatele Jaroslava Haška.

Pecíny s teplým povidlím

800g vařených brambor
vejce
200g hrubé mouky
sůl
husí sádlo
povidla
červené víno
moučkový cukr

Postup:

Brambory omyjeme, osolíme a ve slupce vaříme do měkka asi 15 minut. Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme nahrubo. Přidáme vejce a promícháme. Přidáme hrubou mouku a opět promícháme. Z připraveného těsta uválíme kuličky, které následně rukou rozplácneme na placku.

K bramborám přidáme vejce a promícháme. Přidáme hrubou mouku a opět promícháme

Placky smažíme z obou stran na rozpálené pánvičce s husím sádlem. Smažíme do zlatova. Placka by měla být po usmažení křupavá.

Na placku dáme ohřátá švestková povidla svařená s červeným vínem. Na závěr placky posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Servírovat je můžeme také se šlehačkou na talíři, nikoli přímo na placičkách.

Na placku dáme ohřátá švestková povidla svařená s červeným vínem

Martin Hašek

Je majitelem a šéfkuchařem v hostinci U České koruny v Lipnici nad Sázavou, v místě, kde žil na konci života jeho praděda. Vaří pouze z regionálních surovin. Hovězí a vepřové maso používá spolu s rybami z nejbližších domácích chovů a sádek. Preferuje českou kuchyni, miluje pivo a také poctivou vláčnou bábovku.