Vyzkoušejte si upéct plecovník – chleba plněný bůčkem a klobásou

Zkuste překvapit vaše hosty na letním pikniku a nabídněte jim plecovník. Jde o speciální chleba plněný masem a klobásami, který už tradičně pečou na Hlučínsku. Je chutný, ale zaujme už na pohled, když ho naříznete. Zkuste si ho udělat.

Doma pečený chléb, který v sobě skrývá klobásy a prorostlé uzené maso - to je plecovník, který hospodyně na Prajzské připravovaly snad už odedávna pro sváteční příležitosti. Za starých časů patřil tento chléb neodmyslitelně k Velikonocům, dnes je populární na Hlučínsku i u mladších hospodyň, které ho připravují pro sváteční příležitosti jako tradiční pochoutku.

Sváteční plněný chléb

Jejich babičky a maminky vždycky vzpomínaly, když jako děti čekaly, až se odkrojí vršek kulatého pecnu a chlebíček vydá svá tajemství. Všichni si pak dopřávali nejen „od masa“, ale chutnala ukrojená střídka nasáklá tukem a uzenou vůní. Po skončení hodování se otevřený plecovník opět zakryl odkrojeným vrškem jako víčkem.

Zabalíme

V historii a tradicích pátrá už léta spisovatelka Jana Schlossarková, která píše „po našimu“ i po česky, a zaznamenává příběhy, které píše sám život. V jedné ze svých knížek uvádí vzpomínky své maminky: „Tenkrát se peklo jednou za týden u pekaře. A bylo třeba dbát na to, aby se vozík s pecny čerstvého chleba po cestě domů nepřevrhl. Stalo se to několikrát a děti dostaly co proto. Vždyť plecovník, to byla velká vzácnost!“

Novodobý zájem

A dáme ho péct

A když paní Jana pustila rodinný recept na plecovník, který se u nich dědí z generace na generaci, do hlučínských novin, nastalo před Velikonocemi u řezníků pozdvižení. Najednou bylo málo prorostlého uzeného, voňavých klobás, bůčku a špeku. Takový byl zájem mladé generace. Recept není složitý, ale jako při každém tradičním jídle, v každé rodině se připravuje jinak.

Rady na přípravu

Paní Schlossarková už léta nepeče veliký bochník, ale jak sama říká „kukly“ či štrycle nebo šišky. Lépe se krájí a z chlebíčku pak klobásky vykukují jako oči. Přidává také pár ověřených rad hospodyň, které všechno dělaly od oka a vždycky s velkým úspěchem. Je třeba těsto jak milého polaskat, pěkně ručně zpracovat s láskou. Když je chléb upečený, poťukejte na dno, jestli spravně buří. Když se ozve dutý zvuk, je chleba upečený.


Recept na plecovník

Jana Schlossarková

1 kg výběrové hladké mouky
5 dkg droždí
2 dcl vlažné vody
½ litru piva
klobásky dle chuti
½ kg prorostlého uzeného nebo bůčku
stroužek česneku
sůl

Postup:

Do mísy dáme hladkou mouku, kterou prosyjeme. Přidáme kvásek ze 2 dcl vlažné vody, 5 dkg droždí, trochu cukru a ½ litru piva. Vše smícháme, dobře zpracujeme na vále a dáme 1 až 1,5 hodiny kynout.

Mezitím si připravíme plech, na který napříč nasypeme vrstvu mouky ve tvaru dvou chlebových šišek. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, a do každého zabalíme klobásky, proužky prorostlého uzeného masa nebo bůčku a vytvarujeme do chlebových šišek.

Položíme na připravené ovály z mouky na plech. Necháme chvíli kynout a pak dáme do předem vyhřáté trouby na nejvyšší teplotu. Po čtvrthodině teplotu snížíme, „kukly“ namažeme mírně osolenou /česnekovou solí/ teplou vodou. Až šišky zčervenají, znovu je mašlovačkou potřeme vodou se solí a dopékáme asi 40 minut.

Před vytažením znovu potřeme. Pak už jen trpělivost, nezakrojit hned, ale počkat, až plecovník vychladne. Je to dobrota!

autor: dam