Vyzkoušejte vepřová líčka na červeném víně. Rozplývají se v ústech

Recept na vepřová líčka připravil Josef Šámal, milovník dobrého jídla, který si s rodinou otevřel restauraci Ábelův mlýn v Dolánkách u Turnova. Zkuste si udělat báječný pokrm doma podle jeho rad.

Vepřová líčka na červeném víně

vepřová líčka
1 mrkev
¼ celeru
1 cibule
snítku tymiánu
snítku rozmarýnu
divoké koření (bobkový list, černý pepř, nové koření)
trochu hladké mouky
2 dcl červeného vína (ideálně těžké, výrazné)
olej
polévková lžíce cukru

Postup:

Líčka necháme v celku. Naložíme je do červeného vína a přes noc necháme v chladu uležet. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kusy. Díky tomu se zelenina lépe opeče.

V rozpáleném kastrolu líčka zprudka z obou stran orestujeme do hnědozlatova

V rozpáleném kastrolu líčka zprudka z obou stran orestujeme do hnědozlatova. Poté vyndáme a ve stejném kastrolu dozlatova opečeme na oleji nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme snítku rozmarýnu, divoké koření. Aby měla zelenina lepší barvu, přisypeme polévkovou lžíci cukru, která také vyrovná kyselost vína.

Když se zelenina orestuje, přidáme líčka a zalijeme zbytkem červeného vína, ve kterém se líčka marinovala. Dle chuti můžeme přilít ještě další červené víno. Do kastrolu dolejeme vodu a dusíme 60 až 90 minut do měkka. Až máme vše podušeno, líčka vyndáme.

V dalším kastrolu si orestujeme dozlatova zbytek kořenové zeleniny nakrájené na kostičky. Poté zalijeme přecezenou omáčkou (nemixujeme) a provaříme. Dle potřeby můžeme zahustit jíškou. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Podáváme s bramborovou kaší.

Josef Šámal

V gastronomii se pohybuje už řadu let. Dlouho dělal pro časopisy food stylistu, dnes pokrmy aranžuje sám ve své restauraci Ábelův mlýn v Dolánkách u Turnova. Mlýn tam fungoval až do začátku druhé světové války. Před lety zasedla rodinná rada a rozhodla, že si otevřou vlastní podnik. Začali s českou kuchyní z poctivých surovin, později přidali i jídla inspirovaná Francií a Středomořím.