Zaječický zázrak. Hořká voda ze severu Čech léčí už 300 let

Zaječická hořká není klasickou minerální vodou. Oproti většinové konkurenci se může chlubit, že pochází z přírodního léčivého zdroje. A jako léčivý prostředek podléhá přísnější státní kontrole. Se zajíci si ji ale nespojujte.

Jméno dala Zaječické hořké obec Zaječice na Mostecku. Zdroj léčivé vody se ale nachází taktéž v blízkých Korozlukách a Sedleci, název tedy mohl být úplně jiný.

Sláva Zaječic odstartovala roku 1717, kdy dostal Fridrich Hoffmann, balneolog a uznávaný osobní lékař pruského panovníka Fridricha Viléma I., za úkol najít zdroj přírodních látek. Anglické zásoby do té doby užívaného projímadla v podobě Epsomské soli se totiž vyčerpaly. Doktor Hoffmann získal odpařováním zaječické vody sůl, která jevila stejné účinky jako sůl Epsomská. A také došel k závěru, že lze vyrobit podobný komplex solí uměle, ale je to příliš nákladné. Mnohem lepší je vodu čerpat a rozvážet v lahvích.

Rozvoj obchodu

Prvním větším podnikavcem se stal Matyáš Lose ze Zaječic, který na rozvozu hořké vody vydělal jmění. Jako poděkování nechal vystavět v rodných Zaječicích kapli. Roku 1781 převzali obchod s vodou Lobkovicové. Zrušili soukromé studny sedláků, nechali jen ty nejvydatnější. Bylo jich 23.

Voda se plnila do kameninových lahví. Zajímavé je, že některé nesou označení Sedlitz – zmiňované obce Sedlec. V první polovině 19. století se zdejší mikroregion stal největším evropským dodavatelem hořké vody pro léčebné účely. Popularitě přispělo, že hosté z nedalekých lázeňských Teplic poznali její blahodárné účinky a šířili její slávu dál. Voda se rozvážela doslova do celého světa, nejvzdálenější destinací bylo Rio de Janeiro.

Účinky hořké vody

Ve směsi solí Zaječické hořké se jako velmi užitečný jeví síran hořečnatý. Dříve lékaři Zaječickou předepisovali při nechutenství a obezitě, při chorobách trávicího traktu i na léčení kožních chorob a neurologických potíží. Dnes se využívá zejména jako šetrné projímadlo, které poslouží nemocným, pro které by jiné prostředky mohly být rizikové. Jde například vedle různých chronických zažívacích problémů a hemeroidů o pacienty s operovaným tlustým střevem nebo o pacienty dlouho ležící.

Nová technika

Balneologové tvrdí, že Zaječická hořká pomáhá detoxikovat organismus a je tedy v pravidelných malých dávkách vhodná i pro ty, kteří užívají mnoho léků nebo jsou velmi citlivý. A dalším plusem je to, že jako projímadlo není návyková.

Ředitelství zřídel Bílina hledá v současnosti staronová odbytiště, a to zejména v západní Evropě. Stálým trhem je Rusko, Spojené státy americké, v poslední době přibyla Čína, kde se Zaječická hořká řadí cenou do kategorie luxusního zboží.