Zapomenutá, chutná a zdravá příloha k dušenému masu? Přeci nastavovaná kaše!

Jako přílohu nejčastěji volíme hranolky, rýži, knedlíky nebo obyčejné brambory, případně kaši. Ale co zkusit něco nového – znovuobjeveného – nastavovanou kaši. Jde o klasický recept našich babiček, které bramborovou kaši nastavili něčím dalším.

Zkuste třeba kroupy a cibulku. Nebudete litovat, pokud si ji dáte třeba s dušeným kouskem masa. Přesvědčen je i šéfkuchař Michal Huňka z Gourmet hotelu - Villa Patriot v Mariánských Lázních.

Nastavovaná kaše:

1 malá šalotka, stroužek česneku, kroupy, brambory, máslo, smetana nebo mléko, sůl, pepř, majoránka

Základ nastavované kaše - cibulka a kroupy

Postup:

Před vařením můžeme kroupy na hodinu namočit do vody. Pokud ale nemáme dostatek času, tak vaříme i bez namáčení. Kroupy vaříme v osolené vodě přibližně 30 minut.

Brambory si uvaříme v osolené vodě, propasírujeme a vymícháme s máslem a smetanou. Nešleháme, ale mícháme.

Šalotku i česnek si pokrájíme najemno a v rozpáleném kastrolu orestujeme na přepuštěném másle. Restujeme pouze do sklovata. Přidáme uvařené kroupy v poměru 1/4 až 1/3 krup k množství kaše. Promícháme a prohřejeme. Přidáme propasírované brambory a opět promícháme. Na dochucení přidáme sůl, pepř a majoránku.

Michal Huňka naservíroval nastavovanou kaši

Po uvaření kaši ihned podáváme.


Michal Huňka

Ke kuchařině ho přivedl vlastně jeho bratr. V 15 letech neměl pořádně tušení, co dělat, a když se bratr přihlásil do učení na kuchaře, šel také. Zatímco sourozenec později zběhl, Michal vytrval. Vyučil se v Mariánských Lázních. U zkoušek vařil bramboračku a guláš.

Jeho „první štace“ byla na golfovém hřišti v Mariánských Lázních, kde zůstal asi 8 let, pak pracoval v jednom z hotelů v lázních a dnes šéfuje kuchyni ve Ville Patriot. Věnuje se hlavně mezinárodní kuchyni, ale i té české.