Zkuste ravioly s cibulí a bešamelem od michelinského kuchaře Pavla Pospíšila

Dokonale hlaďoučké a lehké těsto na ravioly používá náš první michelinský kuchař Pavel Pospíšil. Jejich chuť vás překvapí a možná nadchne natolik, že už nebudete chtít balit náplně do klasického nudlového těsta. Pavel Pospíšil nám prozradil svůj recept, a tak si ho můžete sami vyzkoušet.

Těsto na ravioly

200 g hladké mouky
120 g horké vody
1 lžíce olivového oleje
sůl
bílek z jednoho vejce

Postup:

Do mísy vsypeme mouku, přidáme horkou vodu a olivový olej a dobře propracujeme, aby bylo těsto hladké. Pro jednodušší přípravu můžeme použít i domácího robota.

Z těsta vyválíme velmi tenké pláty

Takto připravené těsto necháme půl hodiny odpočinout zabalené v mokré látce. Těsto bude díky tomu mnohem vláčnější. Výsledná konzistence bude podobná, jakou má těsto na chleba.

Těsto si rozdělíme na dva kousky a dáme na dobře pomoučený vál. Vyválíme z něho velmi tenké pláty, pomoci nám opět může technika v podobě strojku na nudle. Z těsta postupně vykrajujeme kolečka, které před další přípravou ještě znovu vyválíme.

Jednu stranu kolečka potřeme rozšlehaným bílkem a doprostřed dáme trochu náplně. Přiklopíme dalším kolečkem. Rukama, vidličkou nebo speciálním vypichovátkem kraje koleček spojíme, aby se nám raviola nerozpojila. Připravené ravioly dusíme v páře. Jsou chutnější, než při vaření ve vodě.

Čtěte také

Cibulová nádivka

cibule
olej
bešamel
creme fraiche

Cibulová nádivka vyžaduje cibuli, olej, bešamel a creme fraiche

Postup

50 g hladké mouky
50 g másla
500 ml mléka
špetka muškátového oříšku
sůl

Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme do kastrůlku. Přilejeme olej a cibuli v oleji konfitujeme na sporáku půl hodiny při teplotě maximálně 80 stupňů. Cibule pak bude krásně měkká. Vykonfitovanou cibuli přecedíme přes sítko. Olej dále používat nebudeme. K cibuli přidáme trochu bešamelu a také creme fraiche.

Bešamel

Postup

Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme.

Přiklopíme dalším kolečkem

Pavel Pospíšil

Vaří už více jak 50 let. Od roku 1981 je doporučován v průvodcích Michelin. Stále se učí novým věcem, podporuje mladé lidi a také neváhá prozrazovat své fígle na vlnách Českého rozhlasu v pořadu Pochoutky. Jeho oblíbeným jídlem je telecí řízek s brambory a okurkovým salátem. Nadchne vás svým zápalem a životní energií. Je ženatý a má 4 děti.