Už 35 let tvořím dennodenně včetně sobot, říká Blanka Matragi

26. říjen 2016

Dynamická, ambiciózní a umělecky založená, takovou charakteristikou lze popsat módní návrhářku Blanku Matragi. Snaží se nabourávat tradiční postupy a prezentovat jen dokonale odvedenou práci. O svých pracovních aktivitách hovořila s Janem Rosákem.

Blanka Matragi se vyučila brusičkou skla ve Světlé nad Sázavou, aby šla ve šlépějích svého otce. Dnes je uznávanou osobností ve světě módy a šatí nejbohatší ženy planety. V rámci své návrhářské kariéry letos slaví významné výročí.

„Už je to 35 let, kdy intenzivně dennodenně tvořím včetně sobot. Do jedné, do dvou dělám včetně sobot celý život. A musím zaťukat, že jsem šťastná, že jsem zdravá, protože jsem nevynechala jediný pracovní den. Lidé si myslí, že šaty asi na krejčovské panny skáčou samy, ale je to o velké dřině a řemeslu. Dokonalém řemeslu, protože jsem perfekcionista.“


Často návštěvníky překvapí, že jsou vlastně šaty i průhledné, průhledné na tělo, takže některé působí skoro jako tetování.

V rámci jubilea proběhne v Praze i módní galavečer s názvem Elements, kde v ústředním tématu přírodních živlů představí aktuální vize, které se propojí s moderními oděvnickými technologiemi.

„Chci skloubit a ukázat nejen sama sobě, že člověk musí jít s dobou, musí reagovat, reflektovat náročné požadavky současné doby. Dala jsem do toho hodně. Hodně inovací, spolupracovala jsem se světovými firmami na posunu materiálů a technologií, takže tam budou opravdu matroše, takové látky, které ještě nikdy nikdo neviděl. Jsou průhledné a chovají se skoro jako sklo, jako skleněné desky. Strašně mám ráda skulpturu, ráda sochařím, vystudovala jsem sklo, takže se k tomu vracím. Dělám velikánské sochy i do architektury. Chtěla jsem udělat šaty skulpturální, aby držely a nemusely se ničím tužit.“

Ačkoliv se Blanka Matragi pohybuje především v arabském světě a šaty vyrábí pro princezny, od klientek nedostává primárně upjaté a konzervativně založené zakázky. Tuzemská návrhářka se snaží přicházet s novými nápady a nehonit se příliš za trendy.

Blanka Matragi, Jan Rosák

„Chtějí evropské šaty. Naprosto. Chtějí být ženské, sexy, chtějí mít v šatech úžasnou siluetu. Samozřejmě mojí profesní povinností je, abych je natahovala, okrašlovala, to je jasné. O tom jsou šaty. A chtějí evropské. Často návštěvníky překvapí, že jsou vlastně šaty i průhledné, průhledné na tělo, takže některé působí skoro jako tetování.“

Poslechněte si celý rozhovor Jana Rosáka s Blankou Matragi
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio