Blanka Matragi - módní návrhářka

20. říjen 2014

V Tandemu Jan Rosák přivítal módní návrhářku Blanku Matragi. Ta pohovořila o své právě vystavované kolekci Znovuzrození Fénixe a o kontroverzní stavbě na pražské Ořechovce.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Dobrý den přeje všem posluchačům Tandemu Jan Rosák. Proti mně už usedla atraktivní žena, která přijala pozvání do našeho pořadu, čímž nám udělala radost. Narodila se na Vysočině, ale jejím domovem se stal Libanon. Snad právě díky exotické povaze své tvorby je v Česku tak populární. Vítám v Tandemu opět po čase módní návhrhářku Blanku Matragi. Dobrý den.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Dobrý den.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Blanky Matragi čas je samozřejmě vzácný, takže nebudu zdržovat, dáme si zahrát úvodní písničku a pak se hned dáme do povídání. Hezkou chvilku u rádia přeju všem.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
V Tandemu je opět, jak jsem říkal, po čase Blanka Matragi. Jak často jezdíte třeba do Čech?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Teď jsem zrovna přijela včera, takže jsem u vás úplně první a jsem ráda a zdravím všechny posluchače a jezdím tak za 6 týdnů, poněvadž tady mám závazky. Mám tady výstavu v Obecním domě a butik, obchod kamenný a přivážím objednané modely, anebo přivážím do obchodu kolekce nové.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Aha, tak takhle jsou ty vaše návštěvy jaksi časované, abyste vždycky přivezla těm, kteří jsou, jsou jaksi na řadě, kteří dostanou vás model, takže čekají na ně, až přijedete ...

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Který si ho objednali. Třeba ten zvláštní velký, jako třeba svatby nebo zásnubní šaty nebo takové k těm výročím.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Aha. Kolik přivážíte teď modelů třeba?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Tak teď přivážím dvoje šaty, dvoje svatební šaty a potom kolekci, to je vždycky takových 20, 30 kousků do obchodu. Takové koktejlky a teď začne sezona, takže zkrátka má takový, kdo, kdo přijde ke mně do obchodu, tak samozřejmě se chce ozvlášnit a chce něco výjimečného, o tom je moje tvorba.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No já bych řekl, že se připomínáte samozřejmě permanentně, vím, že jaksi vaše jméno tady figuruje pořád, ale občas tak výrazně jako třeba teď tou výstavou. Je to ta výstava, která je zrovna v Obecním domě, jestli se nepletu, tam jste představila tu kolekci Znovuzrození fénixe?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Ano, teď jsem jí doplnila na tu výstavu, jinak ta výstava už je 2 roky, byla prodloužená a vlastně je to taková retrospektiva, kde vlastně představuju i nejen šaty, ale moje skici, grafiky, sochy, skleněné reliéfy. Já jsem vystudovala i sklářství, to asi se taky o mně ví, a ráda sem jezdím, protože jsou tady zajímavá, zajímavé výzvy. Teď zrovna dneska ještě včera v noci jsem stačila z letiště přijet a zahájit design blok, úžasné dění, kterým žije Praha teď. Jsem si všimla, že jsou všude jako velké poutače a vlastně tam jsem se seznámila s takovou tou mladou avantgardou a zároveň jsem tam vystavila svoje takové lampy klobouky, které jsem dělala v rámci Meet Czech Design. To je vlastně instituce nebo vlastně turismus podporuje výtvarník, že jim dá možnost pracovat v různých, v různých podnicích, firmách a projevit se. Mě vyzvali právě, abych něco odprezentovala od skla, tak jsem dělala takové skleněné hlavy s velmi zajímavýma kloboukama a pak jsem z toho udělala lampy, nechala jsem je podsvíčit. Tak včera jsem sklidila docela úspěch mezi tou mladou avantgardou.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No to je otázka, která mně přímo vytanula na mysli, protože je jasné, že ta mladá avantgarda se má co učit od vás, ale jestlipak i vy se inspirujete jimi, těmi mladými?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Tak samozřejmě, člověk nesmí ustrnout. Dneska ten svět letí úplně kosmickou rychlostí, ty a splnit požadavky na, na takto prostě rychlou dobu, je být vlastně pro umělce je povinností sledovat a být in a vlastně, takže včera jsem si tam obešla vlastně ty výstavní síně a byla jsem překvapená prostě, jak mladí reagují, jak, jak se projevují a byla to taková škola hrou. Já jsem byla, já vlastně vystavuji v bývalý škole v Mikulanské ulici a vlastně celé ty námět byla hra. Takže všichni ty mladí tam jako prezentovali něco, jak člověka zaujmout a zároveň designově jako odprezentovat svoji věc, židli nebo různé prostě i funkční věci, doplňky do bytu a tak, ale bylo to opravdu velmi hravé, velmi zajímavé, velmi minimalistické. Já jsem taková více zdobná a více asi dekorativní bych se nazvala, i když umím udělat, příští rok jsem tam přihlásila, budu zase se účastnit, křeslo z průmyslových trubek, které je natočené a vlastně teď se, teď se vyrobilo. Člověk musí jít s dobou a musí jako dneska vlastně se hodně recykluje z odpadových materiálů a překvapilo mě, jak to mladý uchopili, jak úžasně prostě to designově povýšili. A setkala jsem se senzačními inovačními prvky a to je to, co člověk musí sledovat a musí právě namáhat mozkové závity.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Je to pravda. Ostatně i vaše kolekce je nazvána Znovuzrození fénixe. Znovuzrození to je v podstatě taky recyklace. K tomu se taky dostaneme.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
V Tandemu si povídám s módní návrhářkou Blankou Matragi, která, jak už samozřejmě bylo mockrát řečeno nejenom v našem pořadu, je hlavně v Libanonu, ale velice často se vrací také do České republiky. Ale mě by zajímalo, protože si povídáme v Tandemu dost často taky o cestování jako takovém, jestlipak vás cesty třeba za prací vedou taky jinam než do Česka?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Jé, samozřejmě po celým světě. Zrovna tady jsem do pondělka a v úterý už odlétám do Spojených emirátů, kde mám velkou svatbu. A hodně často teda lítám dál tam do toho Perského zálivu do královských rodin a tam jsou taky, tam se setkávám s tím, o čem byla řeč v předešlém bloku, s obrovskými inovacemi zase stavebními. Tam, tam je tak obrovský stavební boom, že, že prostě je to neuvěřitelné. Já tam létám vlastně 30 let a vlastně v Dubaji byla jedna hlavní třída Sheikha Zayeda, lídra vůdčího ve Spojených emirátech, a dneska prostě je tam těch tříd stovky a už se málem jakoby neorientujem v tom orientálním boomu ve Spojených emirátech. Je to zajímavé a jsem taky hrdá na to, že vlastně za 14 dnů 28. října tam bude představen můj velký křišťálový lustr, který se jmenuje Kutýr, jsou to dvě takové sukně kaskádové. Dám vám pozvánku. A vlastně na mých sociálních sítích, kdo se mrkne, tak tam moji, moji asistenti vlastně anoncují můj pohyb a kam jedu. A jsem pozvaná také na koncem října na Fashion Weeku do New Yorku. Tam nevím, jestli budu něco prezentovat. Ráda bych se tam podívala, protože jsem dostala i od nové paní ředitelky českého centra, které, ta budova má úžasnou lokalitu uprostřed New Yorku, abych tam právě prezentovala kolekci a reprezentovala náš stát. Je to taková vlastně výzva i lidem z Čech se tam projevit a propagovat naší, naší republiku, což je úžasná výzva.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No my máme vždycky samozřejmě radost, když zjistíme, že se o našich lidech ve světě ví, takže mě zajímá, jestli se o tom, že Blanka Matragi dělá úžasné věci, ví třeba po celé západní Evropě?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Západní nevím jako ve velkém měřítku, ale zase se vrátím na tu výstavu, že mě překvapilo, kolik škol třeba z Německa, z Rakouska, z Francie jezdí na tu moji výstavu. Já jsem byla sama překvapená, že se to jakoby rozkřiklo, protože na té výstavě je opravdu vidět za těch 35 let mé tvorby hodně, hodně moc vlastně toho, toho řemesla, těch výšivek, jsou tam prostě vystavené malé vlastně fragmenty výšivek a to ukazuje opravdu tu, tu dokonalost toho řemeslného zpracování a pak samozřejmě ty objemné šaty a jsou tam dary právě z královských rodin, které věnovaly několik obrovských šatů, do kterých bych neinvestovala na tu výstavu a když jsem o nich vyprávěla v paláci, tak že bude vlastně tady expozice v Obecním domě, dala jsem jim knihu o Obecním domě a tak byli velmi překvapeni tou úrovní a tou zachovalostí a tou ochranou těch památek, které tady máme úžasné a vlastně jsem byla překvapená, že večer na hotel poslali tak nákladné šaty do této expozice a věnovali je státu, takže ta expozice tady bude dál nějak fungovat. Uvidíme, kam se posune. Jsem dostala nabídku do Ostravy do úžasného, úžasné moderní funkcionalistické budovy muzea vědy a techniky, které Ostravan nesmírně prostě roste a vzkvétá díky panu mecenášovi, panu Světlíkovi Vítkovice, a tak on mě pozval a ukazoval mi práv tady tu budovu a nabídl, že by část té výstavy tam přestěhoval. Samozřejmě by jí zrenovovali a oprášili a dali nový fast look moderní, takže to jsou výzvy.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No tak prosím, nejenom Praha, ale spatří dílo Blanky Matragi ale možná celá republika.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Víte, abychom pořád jenom nechválili, tak já jsem si přečetl takový titulek, který je trošičku provokativní. O vaší výstavě tisk napsal kromě jiného: očekávání diváků návrhářka splnila, módní revoluce se ale nekonala. A v tom mě okamžitě napadlo, jestlipak v oblékání se dá vůbec nějaká revoluce čekat?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
To je, to je úžasná otázka, protože asi každý tvůrce si každodenně klade takovou tu zadní projekci toho, jestli se ta revoluce dá vůbec jakoby uskutečnit, jak vy říkáte. Asi by se dala tím, že, že něco odprezentujeme, uděláme něco futuristicko, jak bych to řekla, imaginárně velmi zajímavého, ale potom je další otázka - kam s tím. To je ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ano, jestlipak se to dá nosit.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Ano, vidíte, výstava v Obecním domě fajn, já do ní můžu nainvestovat a představím opravdu něco, co svět neviděl, ale ta investice prostě skončí potom někde v depozitáři, protože bude jenom do těch vitrín. A já si myslím, že já jsem taková chodící realita, já se tak jakoby i nazývám, chodící trošku historická realita, protože to, co vytvořím, lidi vždycky chtěli, i já sama za sebe bych si vždycky to na sebe vzala nebo bych si to někam ráda dala a udělala si s tím radost, a proto je úžasný, že, že vlastně mohu lidem dělat radost skrze svojí tvorbu, a o tom to je, a to, že se revoluce nekonala, prostě tak to musím s lítostí kvitovat, že se, že sem zase udělala asi možná kousek pohádky pro lidi, která jim udělala radost. Tečka.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ale já si myslím, že s revolucí opatrně, odsud až posud. Víte, mě hodněkrát už zaujaly obrázky z takových těch kvazi science fiction filmů, hlavně z české provenience takových 60., 70. let, jak si ti tvůrcové představovali, v čem se asi tak bude chodit. A většinou jsou to takové nějaké vysoké šílené límce, které těm chlapům teda opravdu vůbec neslušej, vypadají v tom s prominutím blbě ...

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
To byste museli být takoví obepnutí, takově skafandrově až ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No ano, ale dole všichni bychom museli být po strašnejch teda dietách tak, abychom se do toho vešli, čili já si myslím, že to jsou opravdu, to je možná to, co je myšleno jako ta revoluce, ale to se naštěstí, doufám, konat nebude, protože si myslím, jak vy to vidíte třeba do budoucnosti? Myslím si, že se vždycky budou nosit věci takové nějaké nositelné a takové příjemné.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Já, já ještě bych chtěla navázat na to, co jste řekl před touto otázkou, že třeba tu revoluci sem někdo z toho science fiction, z toho vesmíru dalekého přiveze a přijede tak oblečen a omráčí nás a necháme se vlastně tím omráčit. A druhá otázka ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No ale bude mít třeba 8 nohou, takže to nebude pro nás nositelný zase.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Ale, ale bude revoluce a budeme se mít na co dívat a necháme se třeba poučit a necháme se nějak třeba tím ovlivnit nebo inspirovat jenom. Ale co se bude nosit a tak, já si myslím, že svět inklinuje a budoucnost je dneska co? To, co my říkáme, o čem jsme se bavili, linie, zdraví, fitness instruktoři, všechno bio, zdraví a i k tomu inklinuje ten oděv, všechno z toho přírodního, příjemného a ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
/Nesrozumitelné/.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
... a přesně a lidi se musejí, musí cítit hlavně uvolněně. Právě v tý hektice a v těch evolucích a ve všech těch nebudu říkat revolucích, protože já už jsem jich prožila teda za život taky hodně moc a žiju v nich neustále teď na tom Blízkém východě, takže lidi si chtějí zpříjemňovat ten život a jak jste říkal, být pohodlný a kežvel a mě se vždycky všichni ptají, mně vždycky lidi říkají, že když mě mají potkat, že o tom strašně přemýšlí, co si vzít na sebe a já říkám klídek, prosím vás, to ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Choďte tak, jak je vám příjemné.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Ale jasně, právě o tom to je.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
V Tandemu si povídám s módní návrhářkou Blankou Matragi a teď zabrousí naše řeč nepochybně i na muziku. Na muziku, která podle mého názoru a doufám, že i podle názoru Blanky Matragi by měla člověku dělat radost a vy si teď tu radost můžete udělat tím, že si, Blanko, vyberete přímo písničku podle vašeho gusta. A předpokládám, že to bude něco, co vám dělá a dělalo radost vždycky, viďte.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
No dělalo. Já jsem strašně jako muzikální a strašně temperamentní, tancuju a chodím do všech vlastně takovejch radikálních cvičeben na cvičení radikálně, i když se cvičí úplně na takovou tu nejnovější hip hop a street muziku a no to já úplně miluju a to jako do první lajny, jo, to já opravdu cvičím a posiluji, ale nicméně co by mi udělalo radost a možná mnohem, mnoha lidem mých vrstevníků, já jsem, my jsme milovali v těch šedesátkách, sedmdesátkách ABBU a prostě Boney M, já jsem na ni tenkrát před 40 lety předváděla, to byla taková jakoby zase to slovo avantgarda, prostě jsme nastartili takový to, ten taneční rytmus a tak něco pojďme od Boney M něco ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jo, můžeme od Boney M?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Právě.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Pamatujete si, jak byla slavná písnička Belfast?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
No to je samozřejmý, já si myslím, já myslím, že si jí občas lidi nebo rádia ji pustí doteďka, ne?

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je pravda, například teď.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Jdeme do Belfast.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Belfast, písnička Boney M, ovšem Belfast je také slavní irské město, které bylo centrem takových jaksi kontroverzí až, dejme tomu, bojů, až tragédií někdy, no a i moje další otázka bude možná trošičku ne samozřejmě tragická, ale malinko možná kontroverzní, protože se musím zeptat Blanky Matragi, aby vysvětlila, protože my to dostáváme z jedné strany informace o tom, jak je to s tou vilou na té, na té Ořechovce? Jak to vlastně bylo? Tak jaksi zbořila jste ji, nezbořila jste ji?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
A tak samozřejmě bych nikdy nic nebořila a mám respekt ke všemu, co má hodnoty a vlastně Ořechovku jsem hodně dlouho studovala, její tradicionalismus, mám spoustu kamarádů, tam zjistila jsem, že čím dál víc se jich ozývá, kteří v okolí té parcely, která tam teď zůstala, bydlí a všichni mi nabídli pomoc. Bylo úžasný, jak všechny ty negativní jako ve zpravodajstvích, co se objevilo, vlastně zase mi navedlo spoustu kamarádů, který začali, se dozvěděli, že budeme stavět. No s tou vilou, bylo to smutné a takové zapeklité od začátku. My jsme dostali povolení na velkou rekonstrukci s tím, že budeme respektovat jenom obvodové zdi domku, opravdu to byl malorolnický domek na rozhraní ochranného pásma té luxusní Ořechovky a ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Takže žádná obří vila to nebyla.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Vůbec, kdyby to byl nějaký pan "Gotcha" nebo pan Janák, tak to úplně s velkým respektem a s bušením srdce tam budu s velkou hrdostí bydlet a vlastně pokračovat, reprezentovat tu tradici. Tohle byl opravdu malorolnický dům, nicméně to už média nezveřejnily a nikdy neukázaly, že to byl domek, který vlastně tam fakt nebyla žádná jako hodnota. Ano, respektovali jsme obvodové zdi, velikost toho domu, začalo se stavět a před rokem při vlastně v České republice se velké tornádo, velký bouřky přehnaly a na Ořechovce spoustu obrovských stromů krásných popadalo a my tam měli opravdu velkou 20-ti metrovou stříbrnou jedli, jedli, s kterou jsme s velkým respektem i tu udělali takovou jakoby skleněnou stěnu s tím, že ta jedle se přizná do toho nového domu. A prostě ta jedle spadla a opravdu hodně poničila, takže ty obvodové zdi starého domu se, statika se narušila a prostě nedalo se to vůbec už jakoby nijak jakoby zachraňovat a stavební firma nám to ani neoznámila. My jsme byli mimo a byli jsme, byli jsme z toho strašně rozladěný. Já jsem opravdu tu jedli a všechno kolem toho obrečela, protože se na mě vrhly média, že prostě bořím jo, tak to, ale opravdu to takhle vyprávím, jak to opravdu takhle na 100 % bylo. Dokonce stavební firmu jsme zažalovali, rozešli jsme se s nima a vlastně jsme museli požádat o novostavbu, protože ty ruiny, co tam zůstaly, se nedaly jako použít pro rekonstrukci. Takže teď rok a půl znovu trvalo nové stavební povolení a s velkým vlastně, jak říkám, respektem k tomu tradicionalismu jsme tou budovou, tu budovu, která, nebo ta vila, která se tam bude stavět, jsme k tomu tak přistupovali. A zase si myslím, že něco špatně je k něčemu dobré, že chci ukázat prostě, jak to lze k tomu respektu Ořechovky, jak to lze pojmout, jak to lze a zvu všechny, protože to bude takový otevřený dům, já bych tam chtěla částečně dělat moje workshopy, moje předvádění, žádné schovávání za záclonky a za zdi tak, jak to tady jako chodí. Byla jsem překvapená, že spoustu velmi mocných a bohatých lidí se schovává za velké zdi, tak to v žádném případě.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No já si myslím, že nejste překvapená, že se to takhle zmedializovalo, protože kdyby to byl nějakej Pepan Novák, tak se to pomine samozřejmě a nikdo se o to nebude vůbec starat. Když to je Blanka Matragi, tak samozřejmě to zajímalo tisk. No tak teď známe i pohled Blanky Matragi na tuhletu záležitost.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
U jsme si tady povídali taky o tom, že Blanka Matragi inspiruje třeba i nové mladé začínající umělce, že se inspiruje i ona, to samozřejmě je také docela logické. Ale mě by zajímalo, kdo vám, Blanko, v životě myslím teď ve vašich začátcích třeba nejvíc pomohl. Kdo byl takovým, dejme tomu, člověkem, na kterého nikdy nezapomenete, protože vám dal takovou dobrou radu nebo, nebo přímo vás vedl?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Hmm. No já si myslím, že to byli mí rodiče, kteří nás, já jsem z velmi prostého prostředí na Vysočině a moji rodiče byli normálně pracující, maminka prodavačka, otec učil broušení skla, a prostě rozhodli se stavět taky domek, vidíte, už jsme znovu zase u domku, a představte si, že prostě my, já jako osmiletá, desetiletá jsem s taťkou chodila vyrábět škvárobetonky, prostě cihly, který se lejou do formy, chodili jsme je kropit, naučila jsem se obkládat dlaždičky, ohazovat břizolit a mnohem lidí, mnoho lidí by překvapilo, že všechno umím tady tyhlety věci, protože jsem s taťkou, my všichni, celá rodina ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No musela jste prostě.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
... stavěli ten dům a museli a prostě kdyby mě teď něco donutilo a všichni ti stavebníci, kteří pro nás budou stavět, jsou překvapeni, že umím tu terminologii a umím udělat šalování a vím, jak dlouho si beton a prostě ta konstrukce už železobeton letí domů je úplně o něčem jiném, ale jako prostě vím, o co jde a zajímá mě to a možná na to napíšu knihu, jako postavit dům. Ale k té otázce, já si myslím, že to byly právě ta rodina, to prostředí i těch 60. let, kdy nic nebylo a museli jsme si vyrobit ty cihly, tak nás naučilo improvizaci, a to je ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já jsem dokonce někde četl, že tatínek vám vyrobil první malířský stojan.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Jé, to bylo úžasný. No tak jako prostě vařím, starý vařičky prostě, z toho se dělaly kolíčky a on mně vyrobil hlavně, když jsem šla na UMPRUM do Prahy do velikánského světa s bušícím srdcem na zkoušky, tam se chodí s takovýma obrovskejma deskama ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ano, ano, ano.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
... a do toho se dají všechny naše skici a myšlenky a tak dále, tak ty desky neobejmete pod podpaždí a jak já jsem jela z tý Vysočiny, tak otec vymyslel, že od bandasky na mlíko, jak se tomu říká, bandaska nebo ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ano, bandaska no.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
... bandaska, tak on sundal to ucho ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Má ucho ano.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
... no a on to ucho prostě mi ohnul a já jsem ho takhle zahákla za ty desky a dosáhla jsem vlastně a vešly se mi podpaždí a už to je ta originalita, kteří ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je nápad, že, že se toho někdo nechytil a nedělá to profesionálně někde.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
No a představte si, ale to je o tom, o tý improvizaci a všichni na tu dobu jakoby si stěžují nebo nadávají a já ji, já ji miluju, protože nás naučila rychle reagovat, umět bejt in a z velmi prostých, zdánlivě nezajímavých materiálů něco, něco povýšit a udělat a o tom to je. Co se dneska cení? Kreativita, nápad a prostě zmarketingovat jí.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já si myslím, že jestli ta léta toho útisku té normalizace, toho bolševismu byla v něčem prospěšná, tak třeba v tom, že nás naučila neuvěřitelně improvizovat, protože to, co Západ jaksi dostával v každým krámě, že jo, lidi si mohli koupit, tak my jsme si to museli nějak improvizovaně vyrobit. Co se dá dělat.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
No přesně, přesně.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Blanka Matragi samozřejmě, to se všeobecně ví, žije v takovém třaskavém kusu světa. Jestlipak ...

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Na rozbušce trošku se dalo by říct.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No malinko, malinko na minovém poli. No tak ne přímo sice, ale jestlipak se vás to taky tak nějak dotýká to, co se tam děje teď?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
No tak samozřejmě, Libanon má úžasnou polohu, kdo to neví, tak by chtěla jenom pár slovama říct, že to je úžasná zemička, která mě nabyla to, co jsme říkali minulosti tady, umožnila mi tam tu moji improvizaci se projevit. Libanonci jsou velmi vstřícní čemukoli avantgardnímu, novému, originálnímu, podporují to a prostě v Libanonu vzniká všechno takové ty show, všechny show od takový to Acadamy Star, ty mladý od zpěváků a vysílá se to na satelitních stanicích do všech, do celého arabského světa a proto ta zemička je asi ji není přáno z toho souokolí okolo, protože na jihu přece jenom má Izrael jiné zájmy, na severu a na západě okolo Sýrie, kde dneska došlo k tomu v dnešní době, to, co si vůbec před pár lety nikdo nedovedl jakoby představit, že ty boje z Libanonu se přenesou Sýrie, Irák a prostě takhle to, takhle tam vzniknou ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A dotýká se vás nějak ten ...

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Dotýká se to ekonomicky samozřejmě.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... vliv toho Islámského státu taky trošku?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
No samozřejmě, protože už i na hranicích Libanonu prostě došlo k těmhle krutostem, že se tam prostě armádu libanonskou prostě takhle krutě v jedné vesnici povraždili. Je to, je to strašný a dotýká se to tím, že se Libanon bojí, samozřejmě nepouští peníze, není už tak utrácivý a prostě proto přemýšlím dál a nelituju toho, že jsem velký archiv třeba převezla sem, kde je tady relativní klid a prostě lidi to tady cení a užívají si to jinak, protože v tom Libanonu teď odprezentovat tak velkou výstavu, myslím, že tam úplně není nastavená tak ta nálada. A ještě bych chtěla říct, že, že se snažím i jako pomáhat lidem utečeným, miliony lidí ze Sýrie utíká a samozřejmě k nám do Libanonu a dávám jim možnost pracovní, proto třeba část té kolekce, kterou sem vozím, šije pár zdatných krejčích ze Sýrie. Oni jsou velmi pracovití, jim je úplně jedno, jestli pracují 8 hodin nebo 10 hodin, oni by pracovali pořád, protože si chtějí vydělat a chtějí vlastně zachraňovat a pomáhat těm, těm rodinám a strašně příjemně se mi dělá vlastně poprvé, vlastně po 30 letech jsem zaměstnala muže, takže ono to vzneslo jakoby úplně jinej vítr zase k nám do dílen a děvčata jsou jinak natřesený, protože tam je taková ta jakoby soutěživost při tom šití, no.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Řekněte, je Libanon pořád tak krásná země?

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Je, je úžasná, skýtá úplně ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já tam byl někdy na začátku 70. let.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Jé, no takový to Švýcarsko no.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Bydleli jsme u Hamry, kousek od Hamry ...

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Jé, vždyť já mám ten salon, vždyť já bydlím na Hamře samozřejmě.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No prosím, kousek od Hamry. A jestlipak tam ještě dělají takový úžasný sendviče s kuřecím masem a česnekovou pastou.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Samozřejmě "šavrman" no to je úžasný. Heleďte, to je, to je 24 hodin otevřeno. To je asi 500 metrů od nás, nebo 300 metrů a na tu "šavrmu" s tou česnekovou pastou chodí všichni. Heleďte i prime minister když končí po nějakým jednání, anebo prostě ještě po nějakejch velkejch sezeních nočních, tak ve dvě, ve tři tam zastaví každej a dá si jí každej rád.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já se vůbec nedivím. Skončili jsme velice příjemně. Já jsem dostal ovšem hroznou chuť, možná budu muset na svačinu ...

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Jé, no to je, příště vám ji přivezu.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... Takže moc děkuji Blance Matragi za příjemné povídání a přeju vám, ať se daří, ať samozřejmě na výstavu chodí hodně lidí a vůbec ať je i v Libanonu klid, protože ta krásná země si to zaslouží. Díky, na shledanou.

Blanka MATRAGI, módní návrhářka
--------------------
Děkuji, taky děkuji mnohokrát, na shledanou, a těším se na návštěvníky na výstavě, která trvá už jenom do prosince.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio