Chtěl jsem dělat režii, ale bál jsem se přihlásit na FAMU, přiznává Karel Janák

15. červen 2016

Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou na ČVUT, vždycky ale toužil po práci u filmu. Režiséra Karla Janáka proslavily zejména snímky Snowboarďáci a Rafťáci, kterými do kin přinesl české verze teenagerských komedií. Jak se k jejich natáčení dostal?

Karel Janák nikdy nepracoval jako fyzik, přesto má vystudovanou fyziku pevných látek. Bylo to v době, kdy se na vysokou školu směla podávat pouze jedna přihláška. Na FAMU si ještě netroufl, chtěl na ni přejít až v průběhu studia. „Nějak se to nepodařilo, furt mi do toho něco lezlo. Než jsem se na FAMU dostal, tak jsem vystudoval jaderku,“ říká talentovaný režisér.


No, Vojta Kotek uměl jezdit na snowboardu, Jirka Mádl ne, což se hodilo do příběhu. Mádlova postava se také musela postupně učit, takže když ve filmu padá, padal doopravdy.

Jeho prvním velkým titulem byly Snowboarďáci, tuzemská odpověď na žánr lehce přisprostlých komedií pro teenagery o teenagerech. Zatímco většina filmů tohoto ražení se odehrávala primárně v létě, Snowboarďáci už dle svého názvu pracovali s atraktivním prostředím hor.

„Oslovila mě Česká televize, abych jim natočil film pro děti. A já jsem natočil Vetřelce v Coloradu, což byl hodinu a půl dlouhý film, kde hrály hlavní roli osmileté děti. A protože měl film docela úspěch a také na festivalech něco vyhrával, požádala mě televize o další podobný film. Chtěl jsem z toho trochu utéct, protože s dětmi to není jednoduché, a tak jsem si řekl, když je to pro redakci pro děti a mládež, natočím něco pro mládež. Což zní teďka hrozně, ale to byla tehdy terminologie. A mého zvukaře, kluka, s kterým dělám většinou filmy, napadlo natočit něco o snowboardistech.“

Karlu Janákovi sice přišel snowboard tematicky už poněkud zastaralý, ale nechal se přemluvit. S kameramanem, zvukařem a jedním kamarádem následně odjeli do Špindlerova Mlýna, kde se přihlásili na snowboardové lekce. „Učili jsme se jezdit na snowboardu a zapisovali jsme si všechny historky, které se nám staly, které jsme viděli kolem sebe. Také jsme si něco vymýšleli, z toho pak vznikl film Snowboarďáci.“

Karel Janák, Jan Rosák

A jak to bylo s ústřední dvojkou Vojtou Kotkem a Jiřím Mádlem z hlediska samotného ježdění? „No, Vojta Kotek uměl jezdit na snowboardu, Jirka Mádl ne, což se hodilo do příběhu. Mádlova postava se také musela postupně učit, takže když ve filmu padá, padal doopravdy. Triky to nebyly,“ dodává režisér s tím, že Jiří Mádl získal roli díky castingu, kde bylo asi 700 kluků.

Poslechněte si celý rozhovor Jana Rosáka s Karlem Janákem
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio