Jak se pomstít dcerám v pubertě? Zkuste tanec v obchodním centru, radí Václav Kopta

9. srpen 2016

Extrémně vytížený Václav Kopta se po čtyřech letech zastavil v Tandemu Jana Rosáka. Popsal nejen svůj nabytý harmonogram televizních a divadelních rolí, ale také poradil, jak se vypořádat s náladovými dětmi. Jako otec dvou dcer má v těchto záležitostech bohaté zkušenosti.

Václav Kopta byl od roku 1986 stálým členem Hudebního divadla Semafor. Poslední roky je ovšem slavné scéně lehce nevěrný. Dohrává dvě představení a věnuje se spíše dalším projektům.

„Jak se přiblížila moje padesátka, začal jsem trochu bilancovat, poohlížet se i po jiných možnostech. A díky tomu, že se mi v hereckém řemesle začalo přeci jenom dařit víc než v předešlých letech, jsem víc na očích, dostal jsem logicky víc nabídek z jiných pražských divadel,“ říká známý herec, proč po skoro 30 letech začal sbírat zkušenosti i na jiných pódiích.


Lehce jsem si zaswingoval nějakou melodii a po vzoru Freda Astaira jsem se roztančil, udělal pár tanečních figur, piruet. A to je to nejhorší, co holkám můžete udělat. Tím je zničíte, umlčíte a oni už si dají sakra pozor. Vřele doporučuji.

Na nedostatek pracovních příležitostí si opravdu stěžovat nemůže, kvůli maximálnímu vytížení ostatně musel své agentce nahlásit stop stav. „Začnu od komorního prostředí pražské Violy, kde hraju v představení Tři gentlemani s Markem Ebenem a Janem Vlasákem. Pak je to scéna Vinohradského divadla, kde jsem hostoval v Nevzdávej to. Další je v Hudebním divadle Karlín Addams Family, nádherná role strýčka Festera. Na Brodwayi hostuju v Mýdlovém princi, velký trhák a hit už druhé sezóny. Chystá se tam Adéla ještě nevečeřela, zmiňovaný Semafor, zájezdovka Lháři. Je toho požehnaně. A to se obávám, že jsem ještě na něco zapomněl. Samozřejmě nezbytné Letní shakespearovské slavnosti.“

Kvůli svým hereckým aktivitám nemá příliš času na rodinu. Václav Kopta má dvě dcery ve věku 15 a 18 let, což ostatně popisuje s humorem: „Jsem rád, že mě občas večer pustí domů, že mi dají najíst, že tam můžu přespat. Je to takové stádium, že puberta už se snad chýlí ke konci, takže snad se budu moct vrátit domů postupně. A jsou to děvčata milá, spolehlivá, mají smysl pro humor, ale moc si neužijeme, to víte.“

Václav Kopta, Jan Rosák

S jejich náladami občas bojuje, údajně je ale potřeba se dcerám umět mile pomstít. „Výborně fungoval třeba tanec v obchodním centru. To je know-how mého otce. V okamžiku, kdy mi velmi vehementně dávaly najevo, že jsem trapnej a že teda jako fakt sorry, uhni starče, tak jsme na sebe s manželkou mrkli, pokud možno v hodně nabušené pasáži, kde bylo několik set lidí. Nebo v metru. Lehce jsem si zaswingoval nějakou melodii a po vzoru Freda Astaira jsem se roztančil, udělal pár tanečních figur, piruet. A to je to nejhorší, co holkám můžete udělat. Tím je zničíte, umlčíte a oni už si dají sakra pozor. Vřele doporučuji,“ uzavírá s Václav Kopta.

Poslechněte si celý rozhovor Jana Rosáka s Václavem Koptou
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio