Nikdy mě nenapadlo, že bych dělal hudbu jinak než profesionálně, říká Václav Zahradník ml.

8. březen 2016

Dirigent Baletu Národního divadla a Státní opery v Praze Václav Zahradník mladší má za sebou velice slušnou řádku představení. A to nejen v oblasti vážné hudby, jelikož je jeho záběr mnohem širší. Málokdo by asi čekal například spolupráci s rockovou skupinou Arakain. Na čem společně pracovali? A jak se vlastně úspěšný hudebník dostal k muzice?

Úspěšný český skladatel Václav Zahradník se proslavil jako šéfdirigent Orchestru Československé televize a podílel se na mnoha televizních show jako Možná přijde i kouzelník nebo Televarieté. Nositelem slavného jména je jeho syn Václav Zahradník mladší, pro kterého byla hudební kariéra tak trochu předurčená.


Mám rád více souborové spojení, nejenom orchestr, ale také herectví. A taky si myslím, že mám i nějaký nepatrný komediální talent. Což je potřeba, když chcete pracovat s větším souborem a obzvláště profesionálních muzikantů.

„Tatínek byl v té době velmi populární a já jsem k němu hodně vzhlížel. Měli jsme spolu vynikající vztah, tak bych řekl, že ve své podstatě mě nikdy ani nenapadlo, že bych dělal v životě profesionálně něco jiného než hudbu,“ uvádí slavný dirigent Baletu Národního divadla s tím, že byl za svého slavného otce vždycky nesmírně rád a nikdy neměl tendenci se od něho v rámci hudební branže distancovat.

Za skutečný hudební začátek by se u Václava Zahradníka ml. dalo označit studování na teplické konzervatoři. Ačkoliv byl jeho oborem klavír, zároveň se vzdělával u otce i dalších dirigentů právě v dirigování symfonických orchestrů. Po absolvování nastoupil do Národního divadla jako korepetitor baletu.

„Sháněl jsem práci někde u nějakého většího souboru. A samozřejmě, že jsem si jako mnoho dirigentů myslel, že by moje uplatnění bylo nejlepší v opeře, protože jsem duší na rozdíl od svého otce divadelník. Mám rád více souborové spojení, nejenom orchestr, ale také herectví. A taky si myslím, že mám i nějaký nepatrný komediální talent. Což je potřeba, když chcete pracovat s větším souborem a obzvláště profesionálních muzikantů. Postupem času jsem se vypracoval, u baletu už zůstal a k opeře nikdy nepřestoupil, ani už jsem se o to nikdy pořádně nesnažil.“

Dirigent baletu se zálibou v death metalu

Ačkoliv se opeře nevěnoval, záběr Václava Zahradníka ml. je široký a žánrově pestrý. Spolupracoval také s rockovou skupinou Arakain, s níž vystupoval na dvou akcích – 25. let výročí skupiny Arakain a festival Masters of Rock.

Václav Zahradník mladší, Jan Rosák

„Potřebovali profesionála, který umí řemeslo, který by dokázal na jejich hudbu naimplementovat klasické aranžmá s velkým symfonickým orchestrem. Metallica se o to pokoušela pár let předtím velice úspěšně a myslím, že jim to dělal Michael Kamen. A měli v Los Angeles v nějakém velkém divadle vystoupení, které vypadalo trošku jako vážný koncert,“ říká dirigent, který mimo jiné zajímal o death metalovou hudbu. Skupina Arakain o jeho poměrně nezvyklém koníčku věděla, a tak tušila, že bude pro jejich projekt tím pravým.

Poslechněte si celý rozhovor Jana Rosáka s Václavem Zahradníkem mladším
autoři: Jan Rosák , redakce
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.