Nová kapela mi dává víc energie, říká Petra Janů

12. duben 2016

Hudební kariéra zpěvačky Petry Janů je spjatá především se skupinou Golem. Nedávno se ovšem rozhodla pro novou kapelu a spolupracovníky. Proč došlo po 30 letech ke změně? O životě i písních, z nichž některé mají kuriózní osud, hovořila s Janem Rosákem.

Písně Petry Janů patří k těm, které prakticky nestárnou. Posluchači o ně mají stále zájem a na koncertech je vyžadují. Pro trojnásobnou Zlatou slavici z let 1987, 1988 a 1989 jde ve své podstatě o dvousečnou zbraň. Na jedné straně stojí stále publikum, které má ale jasnou představu, co by mělo zaznít. A pro novinky nemusí mít příliš pochopení.


Mám teď novou kapelu, jmenuje se Amsterdam. Hrajeme v takovém současnějším zvuku. Je to víc energie. Přeci jenom po 30 letech s Golemem už to bylo jako 35 leté manželství. Sice je to pořád hezký, ale nemá to tu jiskru.

„Vydala jsem novou desku, budou to nejspíš 4 roky, a byla jsem s ní spokojená, písničky se mi krásně zpívaly a líbily se mi. Říkala jsem si, že budou mí fanoušci rádi, když jim zazpívám nějaké novinky. Zařadila jsem dvě do koncertu a při té druhé už se mně lidi vrtěli. Už to prostě bylo tak, že chtěj písničky, které znají, ke kterým mají svoje příběhy, u kterých něco zažili. U kterých se třeba vdávaly. Jako Už nejsem volná a tak dál,“ popisuje Petra Janů.

Ke zmiňované skladbě Už nejsem volná se zpěvačka podělila o zajímavou historii. Ve studiu se hudební podkres v té době pouštěl z magnetofonových kazet. Aranžér ovšem přehrávání špatně připravil, následkem čehož píseň hrála o tón výš. Zpěvačka si s tím přesto poradila. Nejde o jediný zvláštní hudební osud.

Moje malá premiéra

„Měla jsem zákaz asi na rok, protože mě zařadili do nové vlny. Byl to tentokrát zakázaný bigbítový styl. František Polák mě tenkrát vzal do Možná přijde i kouzelník. Pro mě to byl hrdina, který prolomil tu bariéru. Nemohla jsem ale zpívat žádný svůj bigbít, ale střední proud. A Zdeněk Rytíř vybral Maladettu Primaveru. Nazpívala jsem ji jako ortodoxní rockerka se skřípěním zubů a odjela jsem na šest neděl do Sovětské svazu na turné s Blue Effectem. A když jsem se vrátila, byl to takový hit, že to museli vydat tenkrát na singlu. A to je historie Mojí malé premiéry. Dodneška ji zpívám a dodneška ji lidi zpívají se mnou.“

Petra Janů, Jan Rosák

V současnosti Petra Janů nehraje spolu se skupinou Golem, jelikož tým hudebníků kolem sebe omladila. „Mám teď novou kapelu, jmenuje se Amsterdam. Hrajeme v takovém současnějším zvuku. Je to víc energie. Přeci jenom po 30 letech s Golemem už to bylo jako 35 leté manželství. Sice je to pořád hezký, ale nemá to tu jiskru. Tak jsem si jednou ráno řekla ‚kruci‘,“ říká zpěvačka, které nová spolupráce velmi vyhovuje.

Poslechněte si celý rozhovor Jana Rosáka s Petrou Janů
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio