Olympicu chyběl kytarista. Vůbec se mi do té kapely nechtělo, říká Petr Janda

7. červenec 2017

Skupina Olympic oslaví v prosinci 55 let existence. Jsou s ní spjaté desítky slavných hudebníků. Jak kapela začínala? A co se chystá na speciální narozeninový koncert? S Janem Rosákem si popovídal Petr Janda, v současnosti nejvýraznější tvář Olympicu.

Nejspíš nejde přesně říci, kdy vznikl Olympic. Jak upozorňuje Petr Janda, kapela nemá vytesané přesné datum na kameni jako národní divadlo, ale vzniká spontánně. Sám ostatně přišel k ostatním hudebníkům v době, kdy už projekt fungoval, ale nejspíš se ještě ani nejmenoval Olympic.

„Přizval mě Pavel Chrastina, což byl můj spoluhráč z jiný kapely, která se mi rozpadla. A já neměl práci. A Petr Kaplan, kytarista Olympicu, odcházel na vojnu. Takže jim chyběl kytarista. Já jsem byl k mání. Abych ti pravdu řekl, vůbec se mi do té kapely nechtělo. Mně se to tam prostě nelíbilo, dělal jsem hroznýho machra. Nějak mi to tam nesedělo. Nevím, nějak mi to tam přišlo hrozně amatérský všecko.“

Zatímco Petr Janda byl vyškolený muzikant, který uměl hrát z not a orientoval se v hudbě, o zbytku osazenstva se to říct nedalo. D dur označovali například jako trojúhelníček. Od začátků se ale skupina proměnila v tradiční rockovou kapelu, ve které vystupoval Pavel Bobek, Yvonne Přenosilová nebo Jiří Korn. Na všechny chtějí zavzpomínat během speciálního koncertu v rámci 55 let Olympicu.

Petr Janda, Jan Rosák

„Řekl jsem, že by bylo pěkný to udělat jako film. Začít prostě ‚presents, Olympic presents 55 Olympicu‘. A pak účinkují, a tak dále. A na konci by byl seznam všech účinkujících. A tak jsem pověřil náš fan club, jestli by mi napsali všechny lidi, kteří s námi měli něco do činění. Nejenom muzikanti, ale bedňáci, osvětlovači, zvukaři, textaři, manažeři, já nevím, poskokové všelijaký, fotografové, jo? A oni říkali, že jsou zatím u čísla 300.“

Jaké interprety si Petr Janda vždy rád poslechne? A jaké jsou další plány s Olympicem? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio