Párkrát se mi povedlo sám nad sebou zvítězit, říká Stanislav Zindulka

19. prosinec 2016

Neuvěřitelně vitální Stanislav Zindulka hraje v sedmi hrách ve čtyřech divadlech. Úctyhodná bilance pro herce, který v květnu oslavil 84. narozeniny. Čemu vděčí za neutuchající energii ? A jaká hra v poslední době silně ovlivnila jeho i diváky?

Absurdní, ale napínavé, zcela mimořádné, hrozivé, propletené se směsicí patosu a černého satirického humoru, napjatého stylu odvozeného ze střídání fantazie a reality. Takto se hovoří o divadelním představení Vražedný pátek od Benjamina Kurase, kde Stanislav Zindulka ztvárnil jednu ze dvou rolí.

„Je to trošku téma holocaustu. Je to téma člověka, který ztratil paměť a s hrůzou zjistí, když se mu paměť vrátí, co všecko vykonal a jakým způsobem se s tím má vyrovnat. Je to příšerné dilema. Jakým způsobem se vyrovnat s vinou a co pro to provést. Představení diváka opravdu strhuje, často skončíme a dlouho se neozývá potlesk, protože to ještě divákovi doznívá. A potom je potlesk o to větší. Dokonce se nám stalo, že má představení takovou sílu, že jsme ji dvakrát museli přerušit, protože se někomu udělalo nevolno. A to byli třeba lidé, kteří konkrétně něco podobného zažili.“

Vražedný pátek je jen jedním z mnoha představení slavného herce, který v letošním roce obdržel cenu Thalie za celoživotní dílo. Na divadelních prknech se ostatně pohybuje už 61 let.

Stanislav Zindulka, Jan Rosák

„Od roku 1955, kdy jsem absolvoval, tak jsem nepřetržitě u divadla v nějakém angažmá. Začal jsem probírat svá stará lejstra, fotografie a kritiky. Jsou toho tuny a tisíce obrázků. Zjistil jsem, že jsem skutečně za sebou přece jen nějaké to dílo zanechal a že se mi podařilo párkrát sám nad sebou zvítězit nad úkoly, které se mi zdály úplně nepřekonatelné. Třeba jsem byl nucen naučit se ve svých 49 letech perfektně stepovat. A musel jsem se to naučit, protože jsem to potřeboval do představení Osbornova Komika, kde jsem měl několik speciálních velkých a vynikajících stepovacích čísel. Říkal jsem si, že to nezvládnu, že jsem to v životě nedělal. A zvládl jsem to a jsem na to pyšný.“

Poslechněte si celý rozhovor Jana Rosáka se Stanislavem Zindulkou
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio