Ženy jsou obrovský zdroj inspirace, říká Tomáš Klus

17. říjen 2016

Důraz klade na text a melodii a nebojí se ve svých skladbách komentovat aktuální nálady ve společnosti. Zpěvák, skladatel a herec Tomáš Klus navazuje na českou písničkářskou tradici a svou tvorbu neomezuje jen hudebními žánry. Inspirační zdroje i aktuální plány prozradil Janu Rosákovi.

Tomáš Klus se na koncertní pódia vrátil po roční pauze s novou tour. Pod názvem RecyKlus 2016 se skrývá nejen osobní potřeba recyklace sebe samého, ale také ekologické poselství.


Eliška se podílí na grafické části naší tour, protože má takový velmi krásný rukopis, co se týče animátorství. A Veronika Richterová je umělkyně, která se nevěnuje pouze tomu. Pro nás dělá věci z odpadků, různá umělecká díla z odpadků.

„Minulý rok jsem byl na Bali, kde jsem v přímém přenosu viděl, v jakém stavu naše země je. To, co se v Evropě nevidí, protože jsme na tom relativně lépe se zpracováním odpadu a zároveň to umíme lépe maskovat, se tam neděje. Kolikrát je tam problém se dostat třeba po ránu na pláž, když je příliv. Je tam tolik odpadu, že se nedá koupat. Je tam obrovský smog, protože se vypalují deštné pralesy, abychom mohli mít Nutellu a podobné záležitosti. Z toho důvodu jsem si řekl, že je to téma, kterému se chci věnovat, protože cítím tu potřebu.“

Zároveň Tomáš Klus dodává, že se necítí být zcela kompetentní někoho poučovat, co je správné a co ne. Na koncertní tour se pokusí především apelovat na smysly člověka tím, že se okolní prostředí přizpůsobuje ústřední myšlence.

„Budeme vlastně hrát trošku na smetišti. Ale zároveň v tom bude naděje. Nechci lidem říkat ‚třiďte, nebo zemřeme‘. Myslím si, že apelativní a direktivní způsoby nikdy nevedou správným směrem. Spíš na to chci jenom vizuálem poukázat. A jelikož jsem písničkář, tak písněmi, které na toto téma mám. A budu se snažit zprostředkovávat diskusi s lidmi, kteří tomu opravdu rozumí. Už jsme navštívili s fanoušky třídírnu odpadů a budu organizovat další podobné věci. Osvěta je daleko důležitější než příkaz.“

Tomáš Klus, Jan Rosák

V rámci celého projektu navázal novou spolupráci s dvěma dámami. Ženy ostatně představují v tvorbě Tomáš Kluse významný faktor. Jeho velkou hrdinkou je mimo jiné i Milada Horáková.

„Ženy jsou obrovský zdroj inspirace a samy, když přinášejí něco do kolektivního díla, tak mě to vždycky velmi očarovává. A dvě dámy se jmenují Eliška Podzimková a Veronika Richterová. Eliška se podílí na grafické části naší tour, protože má takový velmi krásný rukopis, co se týče animátorství. A Veronika Richterová je umělkyně, která se nevěnuje pouze tomu. Pro nás dělá věci z odpadků, různá umělecká díla z odpadků.“

Poslechněte si celý rozhovor Jana Rosáka s Tomášem Klusem
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio