Krvavé Vánoce

9. září 2014

Alžběta Bathoryová do historie vstoupila jako krvavá hraběnka. Guinessova kniha o ní hovoří jako o největší vražedkyni všech dob. Plných 25 let vraždila na území současných 4 států, přesto se nikdy nedočkala odpovídajícího potrestání. Kde končí fakta a začínají mýty?

Podle legend a románu Joža Nižňánského se koupala v krvi svých obětí, aby si zajistila věčné mládí a krásu. K tomu jí kromě sluhů měla pomáhat i železná panna – zařízení s náhrdelníkem, který uváděl do provozu ostré nože. Fakta jsou sice prostší, ale o to děsivější. Alžběta Bathoryová nemohla mít ve své době k dispozici takový mučící nástroj, ale pro její oběti by byl jistě mnohem poklidnějším způsobem smrti než ten, jaký jim krvavá hraběnka se svými pomocníky skutečně připravovala.

Štědrý den jen pro otrlé
Krutost Alžběty Bathoryové neznala mezí. Důvodem přitom nebyly koupele v krvi, která se příliš rychle sráží, ale jen potěšení zvrácené duše. Při činu byla chycena teprve po 25 letech vraždění - 29. prosince roku 1610. Ovšem ještě předtím vznikl plán, který měl ochránit rozsáhlé rodinné majetky. Kdo tento plán sestavil?

Nejen tuto otázku uslyšíte odpověď v dokumentu Krvavé Vánoce, který jsme do vysílání zařadili v premiéře 24. 12. od 10 do 12 hodin, v repríze v neděli od 20 do 22 hodin. Jakým dítětem Alžběta byla? Co přesně se na zámku v Čachticích v závěru roku 1610 odehrálo? Co prozrazují soudní výslechy z let 1610 a 1611? Proč je s brutálním Alžbětiným běsněním stále spojován hrad? V tomto svátečním čase si příběh Alžběty Bathoryové vynucuje ještě malé upozornění: první hodina dokumentu může mít pro někoho až příliš naturalistické vyznění.

Krvavé Vánoce nejen o krvi
V druhé části dokumentu už se projdeme Čachticemi dnes. Uslyšíte více o tom, co dosud zbylo z Alžbětina sídla, kde skutečně vraždila. Dozvíte se o tajemstvích katakomb pod obcí, navštívíme muzeum, hrad a promluvíme také se zástupci Spolku Čachtického ringu.

Hrad Čachtice

Pozvánky k poslechu
Už v loňském roce jsme se v historickém magazínu Zrcadlo věnovali s čachtickým rodákem, kronikářem a spisovatelem Vladimírem Ammerem událostem 29. 12. 1610.

Katakomby pod Čachticemi

Postupně se v příštích dnech budete moci ve fotogaleriích seznámit nejen s areálem hradu v Čachticích, ale vstoupíme také do katakomb pod obcí.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio