Které bance nejvíce důvěřujete?

4. říjen 2007
Ekonomický magazín

Také letos budou odborníci rozhodovat o tom, která z českých bank je nejlepší a která nejdynamičtější. Navíc vyberou i nejlepší hypotéku, stavební spořitelnu, penzijní fond, účet, pojišťovnu, životní pojištění a nejlepšího bankéře. Rozhodnutí o tom, která banka je pro uživatele nejdůvěryhodnější, je na nejširší veřejnosti. Hlasovat můžete pomocí SMS nebo přes internet až do 15. října.

"Z interního průzkumu vyplývá, že 68 % lidí bere při svém rozhodování kam svěřit peníze v úvahu, jak si vybraný ústav v ocenění MasterCard Banka roku vedl," říká Petr Stuchlík, předseda organizačního výboru. Odborná porota a veřejnost podrobí přísnému hodnocení všechny tuzemské banky, pojišťovny, penzijní fondy i stavební spořitelny a jejich produkty. Deset kategorií bude vyhlášeno na slavnostním večeru 1. listopadu 2007 v kostele sv. Anny v Praze.

V osmi produktových kategoriích hlasuje odborná porota složená z bankovních odborníků, ekonomických analytiků, zástupců předních firem, ale i zástupců médií, státní správy, politické a akademické sféry. Široká veřejnost volí na základě osobních preferencí Nejdůvěryhodnější banku roku. V kategorii Bankéř roku hlasují sami vrcholní představitelé jednotlivých bank. Nad regulérností bdí při zpracování výsledků notář.

"Ocenění MasterCard Banka roku si získalo na českém bankovním trhu během pěti uplynulých ročníků velkou prestiž. To ostatně potvrzuje pravidelná záštita Ministerstva financí ČR, ale i pozornost, kterou ocenění věnují samotné banky a finanční domy. Dobré umístění v soutěži je totiž při stávající tvrdé konkurenci významným měřítkem kvality poskytovaných bankovních služeb," řekl Ján Čarný, generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Ukrajinu.

V roce 2006 se absolutním vítězem kategorie MasterCard Banka roku stala Česká spořitelna. Stejná banka si získala i největší důvěru lidí v hlasování o Nejdůvěryhodnější banku roku. Bankéřem roku se stal John James Stack.

Veřejnost hlasuje o nejdůvěryhodnější bance pro rok 2007 na webových stránkách www.bankaroku.cz. Hlasovat je možné také prostřednictvím zaslání SMS na telefonní číslo 736 305 305. Klasické hlasování je v letošním roce doplněno o výzkum veřejného mínění napříč Českou republikou. Partnerem ocenění je agentura STEM/MARK, která bude výzkum realizovat.

Hlavní kategorie

Ve třech hlavních kategoriích ocenění MasterCard Banka roku 2007 (Banka roku 2007, Nejdůvěryhodnější banka roku 2007 a Nejdynamičtější banka roku 2007) je posuzováno 17 bankovních domů působících v České republice, které splnily následující podmínky - subjekt má bankovní licenci České národní banky; nesmí být v likvidaci a zároveň poskytuje služby drobného bankovnictví pro širokou veřejnost (nejde jen o služby privátního bankovnictví, počáteční vklad na běžném účtu nepřevyšuje 50 000 Kč, banka poskytuje úvěrové produkty, zejména hypoteční a spotřebitelské úvěry).

Produktové kategorie

Hypotéka roku 2007
nominováni jsou nejvýznamnější poskytovatelé hypoték fyzickým osobám, kteří pokrývají téměř celý hypoteční trh (celkem 13 subjektů).

Stavební spořitelna roku 2007
nominovány jsou všechny stavební spořitelny v ČR (celkem 6 subjektů).

Penzijní fond roku 2007
nominovány jsou všechny penzijní fondy v ČR (celkem 11 subjektů).

Účet roku 2007
do kategorie "Účet roku" nominuje každá banka nominovaná v hlavní kategorii jeden účet, který je v nabídce banky určen drobným klientům. Může se přitom jednat o jakýkoli účet - běžný, spořící, balíčkový apod.

Pojišťovna roku 2007
nominovány jsou všechny subjekty aktivně nabízející alespoň jeden pojistný produkt ze skupiny 1 - odvětví životního pojištění, se sídlem na území České republiky, dle klasifikace pojistných odvětví životního a neživotního pojištění podle přílohy k zákonu č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů (celkem 19 subjektů)

Životní pojištění roku 2007
nominovány jsou všechny subjekty nabízející alespoň jeden pojistný produkt ze skupiny 1 - odvětví životního pojištění, dle klasifikace pojistných odvětví životního a neživotního pojištění podle přílohy k zákonu č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů (celkem 19 subjektů)

Bankéř roku 2007
Samostatnou kategorií ocenění je Bankéř roku 2007. V této kategorii je nominováno 16 CEOs bank nominovaných v hlavní kategorii. Nominovaní bankéři vybírají mezi sebou toho bankéře, který je dle jejich uvážení v daném roce nejlepší. Tato kategorie je jedinou, ve které je nominačním listina shodná s listinou porotců.

Generálním partnerem ocenění je společnost MasterCard Europe. Odborným partnerem ocenění se v letošním roce stává světová poradenská společnost Capgemini. Partnerem ocenění je společnost Ernst & Young.

Mediálním partnerem ocenění MasterCard Banka roku 2007 je také Český rozhlas 1 - Radiožurnál, z jehož vysílání se dozvíte nejen konečné výsledky hlasování, ale i další zajímavé informace o ocenění a vítězích.

autor: jkr
Spustit audio

Více z pořadu