Kůrovec se připravuje na rojení, v lesích po celém Česku lesníci rozmístili téměř sto tisíc pastí

30. duben 2024 14:54

Kůrovec je letos aktivní už na konci dubna, je to důsledek teplého počasí. Rojení se naplno očekává zhruba za čtrnáct dnů. Lesníci proto v lesích po celém Česku připravili téměř sto tisíc pastí.

„Tady jich odhadem bude tak sedm set, osm set. Ověříme si to přes měrku – vidíme, že je tu zhruba osm set kusů,“ vybírá spodní část lapače kůrovců vedoucí polesí Radek Pomyje v lese nedaleko Dolního Třebonína na Českokrumlovsku.

Letos se v lapačích objevili kůrovci zhruba o dva týdny dřív než loni. „Extrémní teploty z kraje dubna vylákaly kůrovce k prvním výletům. Následné ochlazení to přibrzdilo, nicméně teď se začíná oteplovat a dojde určitě k výletu všeho brouka,“ popisuje Radek Pomyje.

Kontroluje také některé stromy na okraji paseky. „Po kontrole feromonového lapače se kontroluje takzvaně stěna, jestli nedošlo k náletu na stojící stromy. Hledáme buď závrty, nebo takzvané drtinky, kdy to vypadá jako zasypané lógrem,“ vysvětluje. „Tady je to zatím dobré, tady drtinky nejsou,“ dodává poté.

Čtěte také

Podle ředitele lesního závodu Boubín na Prachaticku Miloše Juhy patří letos k nejsledovanějším lokalitám na jihu Čech Národní přírodní rezervace Boubínský prales. „Tam těsně před Vánoci padlo poměrně velké množství polomů a v této lokalitě můžeme kůrovce asanovat až od 16. června. Mohli bychom se tedy dostat do značných problémů. Jak teploty předběhly všechny roky, my bychom také potřebovali zasahovat dříve,“ říká.

Na kůrovce jsou připraveni lesníci po celém Česku. „V porostech naistalovali téměř sto tisíc lapáků, mezi nimi je 22 tisíc stojících otrávených a 13 tisíc lapačů. Kromě tradičních metod a obranných opatření využívají Lesy České republiky i novinky, patří mezi ně například stroj ošetřující skoro celý kmen insekticidem,“ uvádí mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Vyšší aktivitu kůrovce už zaznamenali lesníci na jihu Moravy, ve Středočeském a Královéhradeckém kraji.

Spustit audio

Související