Českou biopotravinou 2011 je sýr z Abertam

29. únor 2012

Ovčí sýr Arnika z krušnohorských Abertam je Českou biopotravinou roku 2011. Je vítězem nejen kategorie mléko a mléčné výrobky, ale i celkovým vítězem 10.ročníku soutěže, pořádané Potravinářskou komorou společně se svazem ekologických zemědělců.

Producentem ovčího sýru Arnika je Horský statek Abertamy. Výrobek vzniká v salaši Rýžovna nedaleko Božího Daru. Jde o plnotučný, lisovaný sýr z nízkozahřívané sýřeniny s dobou zrání od 2 do 6 měsíců. Ovčí mléko pochází z vlastního chovu ovcí pasených na jižních svazích v okolí nedaleké obce Mariánská.

Odborná porota vítěze vybrala mezi dalšími, téměř šesti desítkami výrobků. Mezi ceny pro vítěze patří i cesta na světový veletrh biopotravin BIOFACH 2013 v bavorském Norimberku.

autor: zdt
Spustit audio