Českou biopotravinou 2011 je sýr z Abertam
Ovčí sýr Arnika z krušnohorských Abertam je Českou biopotravinou roku 2011. Je vítězem nejen kategorie mléko a mléčné výrobky, ale i celkovým vítězem 10.ročníku soutěže, pořádané Potravinářskou komorou společně se svazem ekologických zemědělců.
Producentem ovčího sýru Arnika je Horský statek Abertamy. Výrobek vzniká v salaši Rýžovna nedaleko Božího Daru. Jde o plnotučný, lisovaný sýr z nízkozahřívané sýřeniny s dobou zrání od 2 do 6 měsíců. Ovčí mléko pochází z vlastního chovu ovcí pasených na jižních svazích v okolí nedaleké obce Mariánská.
Odborná porota vítěze vybrala mezi dalšími, téměř šesti desítkami výrobků. Mezi ceny pro vítěze patří i cesta na světový veletrh biopotravin BIOFACH 2013 v bavorském Norimberku.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Navalná: Obyčejní Ukrajinci chápou, že ne všichni Rusové jsou proti nim. Kyjev dělá chybu, že je ignoruje
-
ONLINE: ‚Musíme se připravit.‘ Rusko může mít za pět let prostředky k útoku na NATO, řekl německý generál
-
‚Nesvítilo se tam.‘ Policie chytila zloděje, který se vloupal do domu masového střelce z fakulty
-
ŽIVĚ: Čeští hokejisté hrají v přípravě s Rakouskem. Zápas odvysílá Radiožurnál Sport