Karlovarská Armáda spásy ruší další sociální služby kvůli nedostatku peněz

20. duben 2012

Komunitní centrum Armády spásy v Karlových Varech upravuje sociální programy pro seniory a mládež. Po omezení služeb pro lidi bez domova jde o další redukci sociální podpory, které dobrovolnické hnutí poskytovalo řadu let. Důvodem je nedostatek peněz.

Komunitní centrum ruší Nízkoprahový klub pro mládež ve věku od 15 do 26 let. Důvodem je ukončení individuálního projektu kraje, který dosud podporovaly evropské dotace. Program byl realizován od roku 2009 a k letošnímu červnu končí. Jen loňské provozní náklady dosáhly půldruhého milionu korun. Letos má klub přislíbeno sotva 500 tisíc. Jak uvedla sociální pracovnice centra Miroslava Grosserová, v omezené míře budou původní služby klubu zatím provozovat dál.


Takzvané sociální aktivizační služby končí úplně. Jedná se o program pro seniory, kteří kromě poradenství mohli díky speciálním cvičením trénovat paměť, jezdit na výlety nebo komunikovat v cizím jazyce. Na tuto službu letos komunitní centrum nedostalo peníze vůbec. I tady ale určitou část programu z vlastních zdrojů zachovají.

Program pro seniory komunitní centrum provozovalo od roku 2007. Roční návštěvnost se pohybovala kolem padesáti lidí. Služeb nízkoprahového klubu během tří let fungování využilo 213 mladých klientů. Šlo převážně o chráněnce, kteří klub navštěvovali dlouhodobě a spolupráce probíhala individuálně. protože potřebovali pomoci řešit svou finanční nebo rodinnou situaci poradit s náplní volného času. Klub pořádal sportovní turnají, preventivní akce na téma drogy nebo finanční gramotnost a také kurz první pomoci, výlety, soutěže a přednášky pro školy.

Provoz obou programů je nákladný především proto, že jsou v něm angažováni odborníci ze sociální oblasti. Nejen proto se kraj, v čele s náměstkem hejtmana Miloslavem Čermákem (ČSSD), připojil k žadatelům o dofinancování sociálních služeb. Ministerstvo dodatečně uvolní 330 milionů korun. Zatím není známa částka, kterou kraj dostane. Podle Miloslava Čermáka bude uzavření nízkoprahového klubu a zrušení sociálních služeb pro seniory znatelnou ztrátou, protože sociální programy nemají v karlovarském kraji takové zastoupení jako v jiných regionech.


autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio