Představitelé takzvaného Montanregionu podepsali společnou žádost o zapsání na seznam UNESCO

2. květen 2012

Představitelé takzvaného Montanregionu podepsali v Jáchymově na Karlovarsku společnou žádost o zapsání na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Společnou nominaci by podle dohody měla do roku 2015 předložit německá strana.

Montanregion je uskupení Karlovarského kraje, Ústeckého kraje a Saska. Podpisu kolektivního prohlášení se v Jáchymově na Karlovarsku zúčastnili jak hejtmani obou krajů, tak zástupci saské strany. Nominovány jsou oblasti, které spojuje hornická historie. Například Vlčí jámy u Horní Blatné na Karlovarsku nebo štola Starý Martin u obce Krupka na Ústecku.

Právě hornictví je spjato s významnými lokalitami zahrnutými do nominace. Centrem slavnostní události se stala Královská mincovna v Jáchymově. Starosta Jáchymova Bronislav Grupách věří, že akce je nadějí na vzkříšení města.


Týmu české části projektu se podařilo na takzvanou indikativní listinu zapsat za pouhé dva roky. To je údajně jeden z nejkratších termínů.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného je spolupráce významná zejména s ohledem na možný rozvoj turismu, podpory podnikání a související péče o významné přírodní i kulturní památky.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio