V Teplé začalo největší cvičení záchranářů v Karlovarském kraji

22. červen 2012

V Teplé u Toužimi na Karlovarsku se ode dneška do soboty uskuteční rozsáhlé cvičení složek integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje. Zúčastní se ho několik stovek záchranářů, nevládních organizací a figurantů. Přítomni budou i záchranné složky z Německa.

Během dvoudenního cvičení s názvem Maafex 2012 si účastníci vyzkouší záchranu a pomoc osobám postiženým zemětřesením a povodní. Umožní to areál bývalého podniku Jitona v Teplé, který je v současné době opuštěný.

Cílem cvičení je prověřit připravenost Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje na organizaci, koordinaci a poskytování humanitární pomoci obyvatelstvu postiženému mimořádnou událostí ve spolupráci s krizovým řízením kraje, starosty obcí a nevládními neziskovými organizacemi. Důležité bude také vyzkoušet fungování stávající platné dohody o poskytování vzájemné přeshraniční pomoci.

Jednotlivé složky se budou v místě cvičení střídat podle aktuálních úkolů. Ve špičce bude na místě zasahovat 200 záchranářů a 80 figurantů. Zapojí se také zhruba 35 rodin z Teplé. Cvičit bude 10 jednotek profesionálních a zhruba 30 jednotek dobrovolných hasičů.

Spolupráci si procvičí také 7 neziskových nevládních organizací jako Adra, Člověk v tísni nebo Armáda spásy Karlovy Vary. Při stavbě povodňových hrází se použije 3 000 pytlů a 70 tun písku.

Spustit audio