Podoba karlovarského Dolního nádraží naráží na připomínky města

25. červenec 2012

Jak přesně bude nakonec vypadat prostor u karlovarského Dolního nádraží řeší magistrát a soukromý investor. Ten tady chce vybudovat takzvaný Central Park. Celková hodnota se pohybuje kolem šesti miliard korun.

Cílem projektu je rozvoj a rozšíření městského centra na území stávajícího nevyužitého území Dolního nádraží výstavbou nové moderní čtvrti. Páteří celého konceptu je nová pěší ulice, která by začínala na rekonstruovaném Náměstí Republiky a končila by u areálu dostihového závodiště.

Projekt je navržen tak, že umožní postupnou výstavbu areálu s ohledem ke stávající zástavbě na ulici Západní a ponechání výhledu na severní břeh řeky Ohře. Součástí projektu je navrženo vybudování parku se sportovišti a oblast pro trávení volného času včetně nové pěší lávky spojující areál a čtvrť Rybáře.

V areálu by měl také vzniknout nový dopravní uzel se železniční stanicí propojenou se zastávkami místní, regionální a dálkové autobusové dopravy. Samozřejmostí jsou obchodní plochy, hotely nebo zábavní a kulturně společenské centrum. Chybět nebudou ani nové byty.

Central Park má podle investora přinést Karlovým Varům novou lázeňskou klientelu, zvýšit zaměstnanost, pomoci kongresové turistice a nabídnout lidem smysluplné prožití volného času. Příští rok přistoupí soukromý investor k prvnímu kroku. Tím bude likvidace kontaminované půdy v prostoru Dolního nádraží.

Spustit audio