Křižovatka je Vesnicí roku Karlovarského kraje

1. srpen 2012

Vesnicí roku 2012 se v Karlovarském kraji stala obec Křižovatka na Chebsku. Získala Zlatou stuhu a postupuje do celostátního kola soutěže. V Karlovarském kraji usilovalo v letošním roce o titul Vesnice roku 19 obcí.

Křižovatka s 270 obyvateli se soutěže účastnila poosmé. Už loni tato obec získala zvláštní ocenění pro starostu Jana Strachotu a Cenu naděje pro živý venkov. Letos se dostala až na vrchol a odnáší si cenu i s finanční odměnou ve výši jednoho milionu korun.

Obec v minulých letech investovala značné prostředky do oprav obecních budov a kulturního i sportovního vyžití. Finančně náročná je například několikaletá rekonstrukce kostela svaté Kateřiny ze 13. století, který patří k nejstarším na Chebsku.

Kostel svaté Kateřiny v obci Křižovatka

Dalšími oceněnými obcemi Karlovarského kraje byly například Dolní Žandov, ten obdržel zelenou stuhu za přístup k životnímu prostředí. Obec Krásná na Chebsku získala bílou stuhu za práci s mládeží. Za společenský život komise ohodnotila modrou stuhou Dolní Rychnov u Sokolova a významná spolupráce se zemědělci vynesla oranžovou stuhu Abertamům z Karlovarska.

Mezi přihlášenými obcemi letos v Karlovarském kraji jednoznačně převažovaly obce z Chebska. Mezi 19 jich bylo z Chebska deset, z Karlovarska šest a ze Sokolovska letos jen tři.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio