Karlovarský kraj chce udržet mladé lidi v regionu, pomoci mají stipendia i nové studijní obory

7. září 2012

V Karlovarském kraji dlouhodobě ubývá studentů středních škol a mladých absolventů. Každý rok jich do škol nastoupí o několik stovek méně. Problémem je i odliv maturantů a učňů do větších regionů. Hejtmanství připravuje programy, které by to mohly změnit.

Minulý rok bylo na střední školy a učiliště přijato více než 3 tisíce studentů. Letos je to o téměř 700 méně. Konečná čísla se navíc v průběhu září mění, například kvůli přestupům do jiných zařízení.

To, že klesá zájem hlavně o řemeslné a učňovské obory není žádným překvapením. V minulých letech kvůli nedostatku studentů zavřeli i několik desítek let vedené programy, jako například čalouník . Karlovarský kraj chce proto zavézt náborová stipendia pro některá odvětví. Například budoucí pekaři, řezníci nebo truhláři by tak mohli brát pololetní odměny. Oznámil hejtman Josef Novotný z ČSSD.

Kromě náborového stipendia pro středoškoláky kraj počítá i s prospěchovým stipendiem. To by se mohlo pohybovat i kolem tisíců korun za jedno pololetí. Problémem ale není jen nedostatek středoškoláků. Karlovarský kraj má zájem i na tom, aby i absolventi vysokých škol po studiích zůstali v regionu a hledali tu uplatnění.

Pomoci by mohli i podnikatelé, perspektivní možnosti pro mladé lidi ale připravují už i samotné školy. Například Střední průmyslová škola keramická a sklářská v Karlových Varech otevírá už příští rok nový obor Modelářství a návrhářství oděvů. V okolí se podobné zaměření nevyskytuje a to by mohlo vzbudit zájem kreativních studentů. Nové programy chce zavézt i Střední lesnická škola ve Žluticích. O zařazení už požádala Karlovarský kraj.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio