V Sokolově do konce roku přibudou další čtyři byty v programu chráněného bydlení

22. listopad 2012

Projektu chráněného bydlení, který zajišťuje Karlovarský kraj, se daří. Od roku 2010 se z ústavů sociální péče podařilo do samostatného života přesunout desítky klientů s různými stupni mentálního postižení.

Byty pro tyto účely obvykle věnují města z celého regionu. Asistenční bydlení už funguje například v Sokolově, Habartově nebo v Lubech u Chebu.

V Sokolově budou do konce roku k dispozici čtyři další byty pro pět klientů. V regionu chráněné bydlení poskytuje agentura Dolmen z Liberce, která v současné době pečuje o 17 nemocných lidí z Karlovarského kraje. Díky novým bytům tak bude mít vlastní domácnost celkem 22 pacientů.

Kromě odborných asistentů, kteří o klienty v bytech pravidelně pečují, Dolmen spolupracuje s několika partnery. Společně tak zlepšují život lidem, kteří dosud pobývali v ústavech. Kromě sociálně terapeutických dílen v Mateřídoušce navštěvují například agenturu Rytmus. Ta pomáhá například s hledáním vhodného zaměstnání. I díky tomu se řada pacientů postupně osamostatňuje.

Do chráněného bydlení nejčastěji přecházejí pacienti s lehkým a středně těžkým mentálním postižením. Ale i s těžkým, takzvaným třetím stupněm je možné bydlení s odbornou asistencí. To Dolmen zajišťuje například v Habartově.


autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio