Železnatý pramen v Karlových Varech dostal novou podobu

5. prosinec 2012

Park v blízkosti Železnatého pramene v Karlových Varech střeží od včerejšího dne studenti nedaleké Obchodní akademie. Ti ho navíc ve spolupráci se Správou lázeňských parků společně zvelebili. Celkové úpravy přišly na 100 tisíc korun.

Prvním krokem bylo vyčištění zarostlého okolí pramene, odkud zmizely staré dřeviny. Nahradila je nová zeleň včetně macešek nebo okrasných sakur. Žáci druhého ročníku pak převzali i patronát nad celým parkem, který těsně sousedí s Železnatým pramenem.

Správa lázeňských parků s Obchodní akademií spolupracovala už dříve. Například během příprav karlovarské dendrologické stezky nebo zahrady v německém Hofu.

Železnatý pramen je spolu s pramenem Štěpánka jediným studeným vývěrem v Karlových Varech. Přes zimu jsou proto oba uzavřené. Pramen byl využíván od roku 1856 k léčení a v jeho sousedství vznikl pavilon Železitých lázní. Stavba se nedochovala a na jejím místě je dnes park. Jímka pramene se nachází v podzemí u školy. Odtud putuje téměř sto metrů dlouhou chodbou až do pavilonu.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio