Teplo v Sokolově a okolních obcích zdraží postupně

20. prosinec 2012

Obyvatelé Sokolova a okolních obcí, které jsou napojeny na elektrárnu Tisová, si za teplo příští rok připlatí. Nakonec ale dodávky nezdraží tak, jak společnost ČEZ avizovala. Původně měly náklady na teplo narůst až o 6 procent.

Proti tomu se ale ohradili starostové dotčených obcí a poslali vedení ČEZu dopis. Nelíbil se jim vyšší, než inflační nárůst. Elektrárenský gigant nakonec zdraží teplo pro rok 2013 jen o čtyři procenta. I tak ale bude muset průměrná domácnost vydat za centrálně dodávané teplo o téměř tisíc korun ročně víc než letos.

Cena za gigajoule se v Sokolově vyšplhá z 537 na 563 korun. Výpočet zahrnuje čtyřprocentní zdražení a plánovaný růst DPH o jedno procento. Původně navržené navýšení o 6 procent bude po dohodě s ČEZem rozloženo do dvou let. Teplárenská společnost se ústupkem dostala do podezření, že původní cenu nasadila zbytečně vysoko. Po veřejném protestu starostů proti ceně začali na Sokolovsku aktivněji působit dealeři nabízející levnější technologie na výrobu tepla.

V samotném Sokolově se příští rok zdraží i dodávky vody, a to o 5,5 procenta. Cena za svoz komunálního odpadu zůstane na letošní sazbě.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio