Sociální zařízení v Karlovarském kraji mají dostat z ministerstva práce více peněz

19. únor 2013

Provozovatelé domovů pro seniory, stacionářů a dalších sociálních služeb žijí v nejistotě. Státní dotace na provoz mnohých neziskových organizací byly totiž v letošním roce významně sníženy. A to by se mohlo projevit na zhoršení kvality a dostupnosti sociální péče. Ministerstvo práce v současné době slibuje nápravu. Diskuse mezi odborníky mají ale nadále pokračovat.

Farní charita v Karlových Varech je klasickou neziskovou organizací, bez které si mnozí obyvatelé města nedokáží svůj život představit. Právě ve Farní charitě totiž fungují stacionáře pro staré a nemocné lidi anebo pro mentálně postižené.

Zařízení poskytuje zázemí i matkám, které s dětmi potřebují azyl v těžké životní situaci. Kapacita služeb je v současné době naplněna na více než 100 procent. Snížení dotace by podle ředitele Aleše Klůce znamenala katastrofu.

„Samozřejmě je tato situace pro nás hodně nepříjemná. V této chvíli víme, že zatím přiznané dotace nám pokryjí provoz přibližně na tři čtvrtletí letošního roku. V současné době se řeší další problémy, jak ty peníze získat. Vím, že probíhají jednání v rámci kraje, ministerstva, nicméně bez peněz ani my jako charita nemůžeme bohužel fungovat,“ říká Klůc.

Podobná situace jako v karlovarské Farní charitě je na území celé České republiky. A tak nejen, že hrozí zhoršení sociálních služeb, ale mnozí odborní pracovníci se teď bojí o své místo. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová možná i proto v tomto týdnu nabídla uklidňující slova.

„Povedu další jednání zejména se zástupci vlády, tak, abychom mohli navýšit peníze do sociálních služeb. Ale já chci připomenout, že není zanedbatelná částka, která se poskytuje klientům, kteří pobírají příspěvek na péči. Ta se meziročně navýšila o víc než miliardu,“ řekla.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová nastínila budoucnost sKaret

Ministryně chce o situaci jednat s představiteli jednotlivých krajů. I proto, že v případě nižší dotace by byla v ohrožení malá ambulantní zařízení.

Jako třeba Denní centrum Mateřídouška v Chodově u Karlových Varů. I tady pracuje stacionář pro mentálně postižené a službu vyhledávají rodiny z celého kraje.

Ministerstvo slibuje přehodnocení situace

Představitel Mateřídoušky Pavel Bráborec se proto vypravil přímo za ministryní práce a sociálních věcí.

„Schůzka s paní ministryní trvala zhruba tři čtvrtě hodiny. Byl jsem mile překvapen její vstřícností. Situace by se měla řešit následujícím způsobem: Ministerstvo práce a sociálních věcí znovu přehodnotí priority a pokusí se získat další finanční prostředky, které budou použity na dofinancování sociálních služeb, které jsou ohroženy anebo by musely omezit svoji činnost,“ popisuje jednání.

Ministryně chce o navýšení dotace jednat s ministerstvem financí a jednotlivými kraji. Kdy bude rozhodnuto, to ale zatím nikdo neví. „V tuto chvíli žádný konkrétní časový horizont stanovený nebyl, bylo řečeno, že ta situace je akutní, že spěchá a že se ministerstvo bude snažit postupovat co možná nejrychleji,“ dodává Pavel Bráborec.

Pokud se nepodaří dotaci pro sociální služby navýšit, jen v Karlovarském kraji by na to mohly doplatit desítky neziskových organizací.

autor: zdt
Spustit audio