Dobrovolní hasiči cvičili v extrémních podmínkách

25. únor 2013

Téměř sto proškolených hasičů. Takový byl výsledek víkendového cvičení Jitona 2013. Praktický výcvik byl určený pro dobrovolné jednotky z Mariánskolázeňka a Toužimska. Dějištěm výcviku se stal areál bývalého podniku Jitona u Teplé.

Právě toto místo svojí rozlohou a členitostí umožňuje simulovat reálné podmínky zásahů. Během dvou dnů se v Jitoně vystřídaly skoro dvě desítky jednotek dobrovolných hasičů.

Odborný výcvik byl rozdělený do pěti stanovišť. Každou činnost školili praktickým způsobem příslušníci z profesionálních stanic. Dobrovolní hasiči si tak vyzkoušeli správné rozvinutí hadic, pohyb v prostorách zasažených požárem. Nechybělo ani školení práce s lanovou technikou.

Následoval výcvik správného používání hasičského nastavovacího žebříku a nejrůznější způsoby záchrany osob, z výšek s pomocí žebříku nebo i bezvládných osob z nejrůznějších prostorů včetně záchrany topících se osob, které se propadly v ledu.

Celý výcvik byl výrazně ztížený extrémními podmínkami. Po celou dobu panovala teplota hluboko pod bodem mrazu s přívaly sněhu. Počasí prověřilo i umění řidičů zásahové techniky při jízdě do Teplé a zpět.

Cílem cvičení bylo naučit a zdokonalit základní činností, které hasiči musí ovládat.
Zpestřením byla ukázka použití vysokotlakého řezacího a hasicího zařícení Cobra, které předvedli profesionálního kolegové z Plzně. Zařízení umožňuje hašení požárů v uzavřených prostorech tím, že se pomocí tlaku vody a abraziva prořeže zdí.

Do Jitony by se dobrovolné jednotky při dalším výcviku měly v letošním roce ještě vrátit.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio