Odpůrci obchvatu Chebu budou dál protestovat, bojí se zvýšení dopravy

13. březen 2013

Odpůrci chystaného jihovýchodního obchvatu Chebu budou zřejmě pokračovat v protestech. Podle nich je tato stavba zbytečná, drahá a navíc naroste doprava v okrajových částech města. A na to nejsou tato místa připravená, některé silnice se tak stanou nebezpečnými.

Karlovarský kraj a město Cheb by se mělo raději zaměřit na to, aby zejména těžká nákladní doprava nejezdila zkratkami přes silnice nižších tříd a využívala stávající komunikace. Příprava stavby je teprve ve fázi stavebního řízení. Odpor proti obchvatu má podpořit i další protestní pochod.

Odpůrci stavby si navíc nechali vypracovat z vlastních prostředků, za zhruba 70 tisíc korun, bezpečnostní inspekci. Ta jasně poukázala na nedostatky projektu jihovýchodního obchvatu. Jde zejména o napojení stávajících silnic. S inspekcí se ztotožnila i policie. Na řadě námětů Karlovarský kraj už pracuje.

Podle vedení Chebu by bylo jednou z možností i vyhlášení referenda. Lidé z Evropské ulice, přes kterou jezdí značná číst kamionové dopravy, obchvat chtějí. Dopravní situace ve městě se totiž zhoršuje. V okolí jsou totiž čtyři hraniční přechody.

Lidi z Hájů ale argumenty vedení města nepřesvědčily. I nadále trvají na tom, že stavba obchvatu je zbytečná a jen zhorší životní podmínky v dosud klidné části města. Podle místních jde o jednu z posledních klidných lokalit. Obchvat Chebu je ale v územním plánu už několik let.

Zhruba tříkilometrový jihovýchodní obchvat má stát zhruba 380 miliónů korun. Karlovarský kraj má slíbenou dotaci z ROPu Severozápad. Ten je ale v současné době stále pozastavený.

Spustit audio