Novým ředitelem KKN bude Petr Svoboda

20. březen 2013

Ředitelem Karlovarské krajské nemocnice (KKN) bude Petr Svoboda. Od loňského roku řídí nemocnici v Kyjově. Na nové místo by měl nastoupit 1. května. Do funkce ho jmenovala rada Karlovarského kraje. Nový ředitel nahradí odcházejícího šéfa zdravotnického zařízení Luďka Nečesaného.

Do užšího výběru postoupilo pět kandidátů, na pohovor přišli jen dva, kromě Svobody ještě lékařský ředitel nemocnice Josef März. Kraj jako zřizovatel chtěl původně získat do čela zdravotnického zařízení někoho místního, nakonec se rozhodl pro Svobodu.

Petr Svoboda byl od roku 2007 ředitelem Úrazové nemocnice Brno. Ve svém životopisu uvedl, že se mu ji podařilo stabilizovat a přivést do pozitivního hospodaření. Od loňska řídil nemocnici v Kyjově.

Nový ředitel přichází do Karlovarské krajské nemocnice v době, kdy se zařízení musí vyrovnat s dopady úhradové vyhlášky, které sníží příjmy nemocnic. Náklady navíc zvedá loni dokončený Pavilon akutní medicíny v Karlových Varech. KKN už oznámila, že kraj požádá o provozní dotaci 80 milionů na překlenutí letošního roku.

S obavami se na změnu ve vedení nemocnice dívají primáři. V prohlášení uvádějí, že se managementu nemocnice podařilo za dobu svého působení definovat hlavní problémy, nastavit ekonomické parametry, které tyto problémy řeší, a ve spolupráci se zaměstnanci zařízení posunout nemocnici k lepším výsledkům v péči a hospodaření. Obávají se, že by se nemocnice opět mohla začít potápět ke dnu. S tím ale vedení kraje nesouhlasí a za výběrem Petra Svobody si stojí.

Spustit audio