Záchranáři nacvičovali u Božího Daru dopravní nehodu autobusu

22. březen 2013

U Božího Daru se převrátil autobus, dvacet cestujících je zraněných, řidič nepřežil. Takové hlášení dostali hasiči a záchranná služba z Karlovarska ve čtvrtek večer. Ve skutečnosti šlo pouze o cvičení. Cílem prověřovacího cvičení byla spolupráce hasičů a posádek záchranné služby při dopravní nehodě s větším počtem zraněných. Zásah komplikoval silný mráz a málo prostoru.

Hasiči na silnici převrátili zapůjčený starý autobus, zraněné tvořili namaskovaní figuranti z řad dobrovolných hasičů. Poplach byl vyhlášen krátce po osmé hodině večer, kdy teploměr ukazoval teploty kolem deseti stupňů pod nulou a foukal mrazivý vítr.

Hasiči společně s posádkami záchranné služby vyprostili všechny zraněné. Ty přímo v autobuse lékař roztřídil metodou START, kdy je raněným přiřazena priorita, která určí, v jakém pořadí se zraněný dostane k ošetření. Všechny zraněné převezly sanitky záchranné služby do nemocnic.

Přivolaná horská služba mezitím na sněhových skútrech prohledala okolí nehody, zda některý z cestujících v šoku někam neodešel. Zhruba dvě stě metrů od místa nehody našla ve sněhové závěji zraněného, kterého převezla v nosítkách k sanitce. Řidiče pak hasiči vyprostili už bez známek života.

Cílem cvičení byla spolupráce hasičů a záchranné služby v první fázi podobného zásahu, kdy bylo nutné co nejrychleji vyprostit všechny zraněné z převráceného autobusu a postarat se o základní ošetření. Záchranná služby si zkoušela i rozvezení většího počtu zraněných do nemocnic. Procvičila se rovněž spolupráce s hasiči z nedalekého německého Oberwiesenthalu.

Místo nehody, tedy horské prostředí Božího Daru, pozdní večerní hodina i nepříznivé počasí bylo pro toto cvičení zvolené záměrně. Vše dohromady velkou měrou ztěžovalo zásah. Smyslem bylo připravit záchranáře na nejhorší možnou variantu podobné nehody.

Celý průběh zásahu sledovali rozhodčí, kteří hodnotili práci hasičů i zdravotníků. Část silnice první třídy, která je zároveň obchvatem Božího Daru, byla v průběhu cvičení zcela uzavřena.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio