Rada Karlovarského kraje bude opět jednat o kartě K3, připravuje ji už pět let

7. duben 2013

Rada Karlovarského kraje se dnes bude opět zabývat takzvanou ‘karlovarskou kartou‘. Jednotnou jízdenku pro veřejnou dopravu připravuje hejtmanství za pomoci dopravců déle než 5 let. Takzvaná K3 sice stále nefunguje, vedení kraje ale tvrdí, že už letos by mohlo dojít k zásadní změně.

Karlovarská karta, neboli K3 má lidem v regionu usnadnit hlavně cestování. Platit by s ní zájemci mohli v autobusech i na železnici. Pověřeným náměstkem je v této souvislosti na krajském úřadě Petr Navrátil z ČSSD.

„Mělo by se jednat o integrovanou kartu, to znamená, že by si na jednu kartu mohli cestující kupovat jízdenky u všech dopravců,“ vysvětluje.

Dopravci by podle něj zároveň s tím dostali i nové odbavovací strojky. „Které by poskytly i lepší kontrolu pro Karlovarský kraj. A také lepší přehled o tom, jak se nám noví cestující pohybují v dopravě,“ doplňuje.

K3 by za určitých okolností mohla fungovat i jako všestranná dopravní peněženka. Zatímco část obyvatel projekt vítá, obyvatele odlehlého venkova karta často vůbec nezajímá. A to i přesto, že mnohé české regionu už podobný systém dávno spustily.

„Vím, že ty možnosti v jiných městech jsou. Nicméně pro mě jako pro člověka z hor je ten zásadní význam takového produktu minimální. Protože já se všude musím pohybovat autem a do města se dostanu minimálně,“ říká k plánované K3 pan Miroslav z krušnohorské obce Telerheuser.

Karlovarský kraj na realizaci jednotné jízdenky pro všechny druhy veřejné dopravy získal evropskou dotaci ve výši 80 milionů korun. Aby peníze získal, musí kartu uvést do provozu ještě tento rok.

Příprava rozjezdu karlovarské karty tak pokračuje, i když ji brzdí administrativní problémy a série připomínek firem, které by provoz karty rády zajišťovaly. Dnes by měla krajská rada jednat o tom, kdo a za kolik bude systém nakonec zajišťovat a provozovat.

autor: zdt
Spustit audio