Karlovarské letiště zaznamenalo opět nárůst v počtu cestujících

24. duben 2013

Během prvního čtvrtletí letošního roku odbavilo letiště Karlovy Vary celkem 22 999 cestujících. Ve stejném období loňského roku jich bylo 21 330. Počet odbavených cestujících tak meziročně vzrostl o téměř 8 %.

Ačkoliv počty odbavených cestujících na počátku tohoto roku mírně poklesly, v březnu nabraly opačný směr. Odhady letiště se tak nakonec vyplnily. „Přestože ještě neznáme konečné výsledky za první čtvrtletí, z předběžných čísel vyplývá, že překročíme zisk z uplynulého roku. Plánujeme, že dosáhneme hrubého zisku před zdaněním ve výši 12 milionů korun,“ uvedl marketingový manažer letiště Radek Zábranský.

Pozitivní vývoj může narušit aktuálně ohlášené přerušení letů do Ťumeně. Společnost Ural Airlines přeruší lety v rámci letního letového řádu. „Linku se podle informací ze strany letecké společnosti nedařilo zaplňovat dle očekávání. Problémem nebyl ani tak objem cestujících, jako trend, kdy počet cestujících na lince stagnoval. Letecká společnost se proto rozhodla pro dočasné přerušení provozu, který využije na aktivnější práci s trhem v Rusku a zároveň na zlepšení spolupráce se subjekty cestovního ruchu v našem regionu," upřesnil Zábranský. Nutno doplnit, že linka byla v provozu teprve krátce a objem přepravovaných cestujících nebyl zas až tak velký.

Od konce května ohlásila přerušení letů také společnost Rossiya, která lítá do Sankt Petěrburgu. V tomto případě jde o krok, který může souviset s dlouhodobě plánovanými změnami v oblasti civilního letectví v Rusku. Konkrétně se jedná o avizované spojení společnosti Rossiya s Aeroflotem. „Vzhledem k tomu, že Rossiya uzavřela své obchodní zastoupení v České republice, nemáme v současné době konkrétnější informace o jejím dalším postupu,“ uvedl Zábranský.

Se společností Rossiya se vedení letiště sejde v květnu na konferenci Routes Europe, která se uskuteční v Budapešti. Linku do Sankt Petěrburgu bude i nadále provozovat společnost ČSA, která rovněž projevila zájem o navýšení kapacity linky a počtu frekvencí letů. K tomu je ale nutný souhlas ruské strany.

„Vzhledem k tomu, že český dopravce považuje linky z Ruska do Karlových Varů za velmi lukrativní, věříme, že ČSA využije některé z nově přidělených obchodních práv a přistoupí k zahájení letů ještě v letošním roce,“ dodal Zábranský. Mezi destinace, kam by se mohlo létat, patří Jekatěrinburg, Perm, Ufa, Rostov na Donu a Nižný Novgorod.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio