Karlovarský kraj přispěje na drobné vodohospodářské projekty obcí

23. květen 2013

Stejně jako v minulých letech i v tomto roce získají obce v Karlovarském kraji příspěvek na realizaci drobných vodohospodářských ekologických akcí. Pokud to v červnu schválí krajské zastupitelstvo, obce si mezi sebou rozdělí celkem 13,5 milionů korun.

„Dotační titul je určen všem malým obcím do 2 tisíc obyvatel, popřípadě i částem větších obcí do 500 obyvatel, které nedosahují na prostředky z fondů Evropské unie. Příspěvek mohou obce využít na stavbu kanalizací, vodovodů, čistíren odpadních vod, úpraven vod či vodojemů,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Jakubík.

Celkem bylo ve stanoveném termínu podáno osm žádostí o poskytnutí příspěvku. „V tomto roce jsme zaznamenali značný převis požadovaných příspěvků nad vyčleněnými prostředky. Museli jsme proto přistoupit ke krácení, a to na základě zhodnocení ekologického hlediska. Posuzovali jsme například to, zdali je stavba realizována v chráněném území či jestli nebude mít vliv na zlepšení životního prostředí v dané lokalitě,“ doplnil Václav Jakubík.

Z podaných žádostí byly vybrány dvě prioritní, které získají přípěvek v maximální výši 80 % uznatelných nákladů. „Upřednostnili jsme intenzifikaci čističky odpadních vod v Dlouhé Lomnici a kanalizační sběrač v Rudné u Vysoké Pece. Dlouhá Lomnice leží v povodí vodárenské nádrže Stanovice, která slouží k zásobování obyvatel Karlovarska pitnou vodou. V Rudné zase protéká Rudý potok, který je jedním ze zdrojů pitné vody pro zásobování obyvatel Nejdku,“ upřesnil Václav Jakubík

Ostatních šest žadatelů si zbylé prostředky rozdělí rovným dílem. „S přispěním Karlovarského kraje dojde například k vybudování kanalizace ve Všeborovicích a Velichově, nebo k napojení kanalizační sítě v Boru,“ dodal Václav Jakubík.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio