Stavbou Karlovarského kraje se stal Pavilon akutní medicíny

11. červen 2013

13. ročník soutěže Stavby Karlovarského kraje zná své vítěze. Mezi přihlášenými stavbami bodoval Pavilon akutní medicíny Karlovarské krajské nemocnice, který zvítězil u odborné poroty a získal také cenu hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného.

Cílem soutěže je upozornit na nejlepší stavby v regionu, které byly v daném období zkolaudovány a uvedeny do provozu. V letošním roce se soutěžilo ve 3 hlavních kategoriích, a sice „stavba“, „projekt“ a „zachráněná památka“.

O vítězích jednotlivých kategoriích rozhodovala odborná porota a veřejnost, která hlasovala prostřednictvím internetu. Na slavnostním večeru byly vyhlášeny i samostatné ceny hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného a primátora města Karlovy Vary Petra Kulhánka

Z přihlášených staveb zvítězil u odborné poroty Pavilon akutní medicíny, který je součástí Karlovarské krajské nemocnice. Objekt má 2 podzemní podlaží, 3 nadzemní podlaží a nástavbu s heliportem záchranné služby. Nedílnou součástí objektu je i moderní přístrojové vybavení. Náklady na výstavbu se pohybovaly okolo 500 milionů korun.

Z projektů vybrala odborná porota jihovýchodní obchvat Chebu. Stavba, která by měla významně ulehčit dopravě v centru města, má být financována z Regionálního operačního programu Severozápad. Ten je ale v současné době pozastaven, a tak není jisté, zdali dojde k její realizaci.

U veřejnosti jednoznačně zvítězil komplex Becherplatz. Přes tisíc lidí dalo na internetu hlas multifunkčnímu prostoru, který vznikl přestavbou bývalé továrny na Becherovku v centru Karlových Varů. V budovách, kde se dříve vyráběl světoznámý likér, vznikly obchůdky, kavárna, restaurace a pivovar.

Mezi projekty si největší zájem veřejnosti vysloužila cyklostezka v Karlových Varech, konkrétně úsek páteřní cyklostezky podél Ohře od Kauflandu k Intersparu. Projekt získal celkem 1 272 hlasů. Úsek o délce zhruba 600 metrů bude veden v technicky náročném a dosti zanedbaném terénu. Stavba přijde na 9,5 milionů korun.

Becherplatz v Karlových Varech

V uplynulých letech lidé rozhodovali o tom, která z památek Karlovarského kraje je ta nejohroženější. V letošním roce se pro změnu volila památka, jejíž záchrana patřila k těm nejzdařilejším. Prvenství v této kategorii získala obnova bývalého piaristického kláštera v Ostrově s 1 147 hlasy. Rekonstrukce zchátralého konventu i klášterního kostela probíhala v letech 2002 až 2007 s celkovým nákladem více než 145 miliónů korun.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio