Krajská knihovna v Karlových Varech má už třetí bibliobox

17. červen 2013

Vracet knihy mimo otevírací dobu knihoven mohou v Karlových Varech už na třech místech. V prostorách Krajské knihovny totiž postavili další takzvaný bibliobox, do kterého je možné vracet vypůjčené tituly.

Dva samoobslužné boxy jsou už několik let přímo v centru lázeňské metropole u městské tržnice. Nepřetržitou možnost vrátit knihy tímto způsobem využívají každoročně tisíce lidí. Krajská knihovna Karlovy Vary disponovala těmito biblioboxy jako první knihovna v České republice.

„Boxy slouží k vracení knih mimo provozní dobu knihovny, tj. od pondělí do soboty vždy od 19:00 do 10:00 hodin následujícího dne a 24 hodin v neděli, kdy je knihovna uzavřena. Po dobu hlavních školních prázdniny bude knihovna v provozu jen v pracovní dny, a tudíž budou moci čtenáři knihy vracet do biblioboxu po celých 24 hodin i v sobotu," uvedl ředitel knihovny Vratislav Emler.

„Prosíme čtenáře, aby vraceli do nich pouze nepoškozené knižní dokumenty zapůjčené v Krajské knihovně Karlovy Vary. Boxy nejsou určeny k vracení časopisů, CD, DVD nebo CD-ROM, protože hrozí jejich poničení,“ dodal Vratislav Emler s tím, že Biblioboxy nejsou určeny k vracení knih z Městské knihovny ani k darování knih.

Nový bibliobox, který je umístěn u Krajské knihovny v Karlových Varech, stál 100 tisíc korun. Většinu nákladů přitom sponzoroval Nadační fond skupiny ČEZ.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio