Ve Varech dokončují cyklostezku u Ohře, stihnout to chtějí do konce října

15. srpen 2013

V Karlových Varech se chýlí k závěru výstavba cyklostezky, která má propojit městské čtvrti Dvory a Tuhnice. Výstavba nabrala skluz kvůli jarním povodním. Komunikace má být dokončena ještě letos a stavbaři chtějí termín dodržet.

Hustota dopravy je přes den v Karlových Varech Dvorech opravu veliká. Mezi nákladním auty, autobusy a osobními vozy se cyklisté skoro ztrácejí. I náměstek primátora Jaroslav Růžička přiznává, že výstavbu cyklostezky mezi Kauflandem a Intersparem si vynutila nejen zoufalá situace, ale také to, že šlo o poslední úsek karlovarské páteřní cyklotrasy. Ta vede bohužel kolem řeky Ohře.

„Samozřejmě pro nás by bylo lepší, kdybychom mohli jet ve vyšší úrovni nad řekou, ale tam nás zase trochu brzdí majetkoprávní vztahy a musíme se přiblížit bohužel k té řece, což dělá problém v tom, jak tu stavbu ošetřit právě proti velké vodě,“ říká Jaroslav Růžička.

A projevilo se to třeba letos na jaře, kdy řeka Ohře vystoupila hodně vysoko. Pan Ladislav, který s lokalitou sousedí k celé situaci říká: „Když byly ty povodně, tak se to celé zvedlo a pracovat se tady nedalo. Když se zvedla voda, tak se práce musely zastavit a s tím nikdo nemohl nic udělat.“

Nová část cyklostezky měří 700 metrů, a původně měla stát přes 20 milionů korun. Cenu se ale naštěstí podařilo snížit o polovinu. „Tento technický náročný úsek byl úplně poprvé rozpočtován 28 miliony korun. My jsme poprosili projektanta, aby jej upravil a zlevnil. Vzhledem k situaci na stavebním trhu se podařilo dosáhnout ceny 7,8 milionu korun na tento úsek, což je úspora velmi výrazná,“potvrzuje primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

V místech budoucí stezky jsou dnes konečně stavební stroje. Celá trasa má být hotova do konce října. To znamená přesně na konec hlavní cyklistické sezóny. Pan Ladislav s tím ale problémy nemá. Hlavně že bude letos hotovo, a že z levého břehu řeky Ohře zmizí několik černých skládek.

autor: zdt
Spustit audio