Památková asociace chválí Mattonku za opravy v Kyselce

22. srpen 2013

Obnova objektů bývalých lázní v obci Kyselka na Karlovarsku je v plném proudu a první výsledky jsou již zřetelné. Finišuje celková rekonstrukce vily Stallburg, který se ze své neutěšené podoby opět stane významnou architektonickou dominantou.

Počátkem tohoto roku byly rovněž zahájeny práce na záchraně objektu Löschnerova pramene, tzv. Švýcarského domu, který bude po dokončení obnovy využíván jako muzeum. V právě probíhající etapě obnovy byl zhodnocen technický stav původních konstrukcí.

Doposud probíhaly práce na vyklizení zřícených částí, náletů a odpadu, který se v objektu nacházel. Bylo provedeno i odvodnění celé budovy, protože se její umístění na prameništi projevilo značným zavlhnutím stavebních konstrukcí.

Nerozpadlé konstrukce střech nebyly vyhozeny, ale uloženy vedle stáčírny. U stěn a chodeb nedošlo ke zbourání, ale jsou bez újmy zachovány. Dělníci rovněž vyčistili i odpadní kanály odvádějící vodu podél budovy, takže do ní již nezatéká. „Můžeme konstatovat, že se po dvaceti letech v budově nenachází velké jezero, ale budova je suchá. Doufáme, že stejně pozitivní zprávy budeme moci veřejnosti sdělit i po celkové rekonstrukci Löschnerova pavilonu,“ uvedl Martin Kadrman, viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR s tím, že za dosud odvedenou práci je třeba Karlovarské minerální vody i realizační firmu pochválit.

Asociace rovněž konstatovala, že je citlivě přistupováno i k zabezpečení přední části objektu, který je jeho dominantou. V minulých dnech byl ke konzultaci přizván přední český odborník na statiku památkových objektů, ing. Rineš, který po podrobném prozkoumání stavu stávajících konstrukcí stanovil další postup při obnově dřevěné konstrukce Löschnerova pramene.

V potaz byly brány různé varianty postupu prací. Jako nejcitlivější k dosavadní konstrukci byl stanoven technologický postup demontáže sroubeného zdiva, což představuje nejšetrnější variantu pro uchování co největšího množství původních prvků srubu, příček a krovové konstrukce.

Tento postup umožní nejlepší ošetření, výběr s případnou náhradou, konzervací a ošetřením proti pokračování destrukce dřevokaznými škůdci i specifické podchycení konzolových trámů. Po těchto úkonech bude konstrukce doplněna a sestavena zpět do původního tvaru, aby mohla oprava dál probíhat v již zabezpečeném objektu.

Práce pokračují i na zbývajících objektech bývalých lázní, které v současnosti organizuje a rovněž provádí obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka. Ta také zve návštěvníky Kyselky i na prezentaci projektu na záchranu lázní, která se nachází v bývalé restauraci areálu, v sousedství bývalého umělého vodopádu.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio