Karlovy Vary budou spolupracovat s arménským Džermukem

29. srpen 2013

Karlovy Vary budou spolupracovat s arménským lázeňským městem Džermuk. Takový je výsledek jednání, kterého se před pár dny zúčastnil karlovarský primátor Petr Kulhánek společně s hejtmanem Karlovarského kraje Josefem Novotným. Ti přijeli na pozvání předsedy Parlamentu Arménské republiky, kraje Vajoc Dzor a města Džermuk.

Návštěva zahrnovala především návštěvu Džermuku a hlavního města Jerevan. Džermuk jsou arménské lázně s horkými prameny, jejichž teplota a složení se z převážné většiny shodují s karlovarskými prameny. V dobách Sovětského svazu byly nejvyhlášenějšími sovětskými lázněmi, po osamostatnění Arménie ale zaznamenaly výrazný úpadek. Současná arménská vláda se snaží vdechnout Džermuku nový život, což byl také důvod, proč bylo vedení Karlových Varů osloveno s nabídkou vzájemné spolupráce.

Výsledkem oboustranné vůle ke spolupráci byl podpis Memoranda, jehož naplnění bude spočívat převážně ve výměně zkušeností, kdy zejména šestisetletá tradice Karlových Varů by měla pomoci Džermuku.

Při jednáních v Jerevanu s místopředsedkyní Národního shromáždění Hermine Naghdalyan a místopředsedou vlády Arménské republiky Armenem Gevorkjanem se diskutovalo o intenzivní propagaci Karlových Varů a dalších západočeských lázeňských měst v této zakavkazské republice, na základě které by si ještě více Arménců našlo cestu do lázní v našem regionu.

Na podzim letošního roku do Karlovarského kraje zavítá delegace z regionu Vajoc Dzor, aby zde podepsala obdobnou dohodu o vzájemné spolupráci mezi oběma kraji. Zároveň je také na podzim letošního roku naplánována návštěva zástupců města Džermuk a lázeňských resortů v Karlových Varech.

Město Džermuk leží 170 kilometrů východně od arménské metropole Jerevan, ve výšce 2 000 metrů nad mořem v malebné scenérii uprostřed masivu Malého Kavkazu, na ostrohu tvořeného spojením dvou kaňonů. Název města je odvozen od arménského slova „džermuk“, které znamená „horká minerální voda“. Zdejší minerální voda byla pro své léčebné vlastnosti využívána již ve starověku.

V současné době funguje v Džermuku pět lázeňských resortů a minimálně dalších pět čeká na svou rekonstrukci. Podobně jako Karlovy Vary nabízí toto arménské město nejen lázeňské procedury, ale také široké možnosti zejména pro sportovní vyžití (lyžování, vysokohorská turistika). V Džermuku se také, stejně jako na Karlovarsku, stáčí přírodní minerální voda, nejrozšířenější minerálka v celé Arménii.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio