Připravuje se nové bydlení pro obyvatele PATY v Hazlově

3. září 2013

Dvě nové skupinové domácnosti v Aši a v Krásné u Aše připravuje pro klienty Domova pro osoby se zdravotním postižením PATA Hazlov Karlovarský kraj. Naplňuje tak cíl svého projektu zaměřeného na přemístění lidí se zdravotním postižením z ústavní péče do běžného bydlení s podporou potřebných sociálních služeb.

Byla už proto zahájena rekonstrukce bytu v Sibiřské ulici v Aši a rodinného domu v Krásné u Aše pro prvních 7 klientů. „Rekonstrukcí vzniknou dvě skupinové domácnosti pro tři a čtyři uživatele, kde jim bude poskytnuta stávající sociální služba, kterou původně využívali v Domově pro osoby se zdravotním postižením PATA Hazlov, a zavedou se nové služby – například chráněné bydlení. Uživatelé budou mít k dispozici další stávající terénní služby, zejména pečovatelskou službu, sociální rehabilitaci a sociálně-terapeutické dílny. Přestavba přijde na 2,4 milionu korun a lidé by měli začít žít v upravených objektech na přelomu tohoto a příštího roku,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

V současné době PATU Hazlov obývá 103 lidí se zdravotním postižením, ale jsou zde také osoby s psychiatrickým onemocněním i rizikovým chováním.

Domov umožňuje rovněž společné bydlení partnerským dvojicím se zdravotním postižením v bytových jednotkách panelového domu v areálu zařízení. „Přestěhováním obyvatel do nově vybudovaných domácností, chráněného bydlení nebo nízkokapacitních domovů pro osoby se zdravotním postižením, dojde ke zkvalitnění poskytovaných sociálních služeb. Budou se moci v mnohem větší míře začlenit do „běžné“ společnosti, získají více soukromí a možnost vlastní volby mimo jiné ve využití veřejných služeb v místě. Jejich život se více přiblíží každodennímu prožívání povinností i radostí jejich vrstevníků,“ vysvětlil Čermák.

Celé stěhování by mělo vyvrcholit kompletním přemístěním obyvatel domova v Hazlově do nových lokalit, vybudováním skupinových domácností, chráněného bydlení a domovů se zvláštním režimem. Lidé budou využívat již fungující terénní služby, zejména pečovatelskou službu, sociální rehabilitaci a sociálně - terapeutické dílny. Předpokládané náklady na první část 1. etapy projektu budou činit 6,3 milionu korun.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio