V Karlovarském kraji se loni vybralo rekordních 16 tun elektroodpadu

13. září 2013

V Karlovarském kraji bylo v roce 2012 odevzdáno k recyklaci rekordních 16 145 kilogramů přenosných baterií a akumulátorů, což představuje meziroční nárůst o 106 procent! V porovnání s ostatními regiony se nejmenší kraj ČR umístil co do celkového objemu odevzdaných použitých baterií na posledním místě. V přepočtu vysloužilých baterií a akumulátorů odevzdaných veřejností na obyvatele však obsadil Karlovarský kraj čtvrté místo.

Dobrou zprávou je, že vzrůstá i počet firem, které se do zpětného sběru zapojují. Významná je též pomoc měst a obcí, z nichž již řada aktivně podporuje a propaguje recyklaci baterií mezi svými obyvateli.

„Češi jsou přeborníky v třídění papíru, skla a plastů. Ve zpětném odběru použitých baterií však zaostáváme. Proto je každý pokrok v této oblasti velmi důležitý,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel společnost ECOBAT, a dodává: „Loni bylo v České republice k recyklaci odevzdáno celkem 920 679 kilogramů použitých baterií a akumulátorů, což je o téměř čtvrtinu více než v roce předcházejícím.“

V Karlovarském kraji je celkem 524 sběrných míst, jedno sběrné místo tak připadá na 575 obyvatel. Všechny prodejny, které v rámci svého sortimentu prodávají přenosné baterie, jsou povinny baterie bezplatně přijmout, a to bez ohledu na jejich značku, velikost či množství. Kromě toho lze baterie odevzdávat ve sběrných dvorech a mobilních sběrnách nebezpečných odpadů. Společnost ECOBAT organizuje sběr baterií i na školách, úřadech a ve firmách.

Z celkového objemu baterií a akumulátorů odevzdaných v Karlovarském kraji jich přibližně 24 procent odevzdaly firmy, zbývajících 76 procent pak veřejnost na veřejných, k tomu určených místech. „To, že se do zpětného odběru stále více zapojuje veřejnost, je velmi významné. V jejím vzdělávání nám hodně pomáhají školy v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět a v poslední době stále častěji zástupci měst a obcí. Úzce spolupracujeme s obcemi v Karlovarském kraji a věříme, že do budoucna se jejich počty budou dále zvyšovat,“ říká Petr Kratochvíl. Mezi obce, které se aktivně zapojují, podporují a propagují recyklaci baterií a akumulátorů patří například Ostrov či Skalná. Zapojení měst je různé od propagace recyklace v radničních médiích až k distribuci krabiček Ecocheese do domácností.

„Město Ostrov se v listopadu loňského roku zapojilo do osvětové kampaně s názvem Baterie do koše nepatří,“ říká starosta města Pavel Čekan. „Kampaň probíhala v Karlovarském kraji a jsem rád, že jsme mohli přispět ke zvýšení počtu odevzdaných použitých baterií,“ dodává s tím, že v rámci kampaně mimo jiné přibyly kontejnery na tříděný odpad před ZŠ Masarykova. Přímo ve škole pak mohou žáci do sběrných nádob odevzdávat staré monočlánky.

Do zpětného sběru baterií se v Karlovarském kraji aktivně zapojují mateřské, základní a střední školy v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět. Na konci roku 2012 jich v kraji bylo celkem 92. Nejlepších výsledků dosáhly v Karlovarském kraji loni Základní škola v Teplé, Základní a Mateřská škola Drmoul a Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio