Projekt Montanregion Krušnohoří získal významné ocenění

17. září 2013

Prestižní cenu německého sdružení „Iniciativa Südwestsachsen“ v uplynulých dnech získal projekt nominace Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/ Montanregion Erzgebirge k zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Německé sdružení se sídlem v Chemnitz každoročně vybírá organizace a osobnosti z různých oborů včetně sportu, kultury nebo vědy a oceňuje jejich regionální a přeshraniční aktivity. Letošní předávání těchto prestižních cen proběhlo 9. září v saském městě Aue.

Nominace Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge je svým pojetím unikátní. Ve spolupráci se saskou stranou byla zpracovávána společná nominační dokumentace, která bude Spolkovou republikou Německo oficiálně předána v únoru 2014 Centru světového dědictví UNESCO v Paříži jako podklad k projednání zápisu Výborem světového dědictví. O zápis na prestižní Seznam UNESCO tak budou společně usilovat památky po rudném dolování z obou stran Krušných hor. Dohromady jde o více než 500 objektů ze 14 hornických oblastí.

Čestné ocenění za saskou stranu převzal landrát zemského okresu Mittelsachsen Volker Uhlig, profesor Helmuth Albrecht z Technické univerzity ve Freibergu, jeden z autorů myšlenky společné přeshraniční nominace, a pan Matthias Liβke, mluvčí saské strany smíšené pracovní skupiny pro přípravu nominace.

Českou stranu reprezentovali na převzetí ceny zástupci Ústeckého a Karlovarského kraje a zároveň členové smíšené pracovní skupiny pro přípravu nominace - vedoucí odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Ústeckého kraje Radek Spála a vedoucí oddělení památkové péče Krajského úřadu Karlovarského kraje Jaroslava Pokludová.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio